Здорове харчування та все, що необхідно знати!

Здорове харчування — це не тільки хороше самопочуття і позбавлення від багатьох
недуг, міцна нервова система і нормалізація маси тіла, але й любов та повага до себе! Наука
каже, що здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів,
вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і
біоактивних речовинах.
Для здорового харчування організму людини щодня залежно від віку, фізичної
активності та впливу деяких інших факторів необхідна певна кількість калорій за рахунок
вживання корисних харчових продуктів, які одночасно з енергією постачають важливі
речовини — білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, біофлавоноїди,
пробіотики.

  1. Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів,
    бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та
    молочних і кисломолочних продуктів.

Користь від споживання натуральних рослинних та білкових продуктів доведено
багаторічними дослідженнями із залученням мільйонів людей у різних країнах на всіх
континентах. Вона полягає у зниженні ризику захворіти, покращенні якості та продовженні
тривалості життя, якщо ми вибираємо здорове харчування.

  1. Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом
    кухонної солі, цукру та жиру.

Основним джерелом кухонної солі, цукру та жиру, зокрема, трансжирних кислот, є
харчові продукти, що пройшли технологічну обробку. Додавання зазначених інгредієнтів
значно посилює смакові властивості їжі. Водночас тривале споживання солодкої, солоної та
жирної їжі істотно підвищує ризик небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку.

  1. Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових
    харчових звичок.

Регулярне харчування, повільне споживання їжі у пристосованих для цього місцях
позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, запобігає появі надмірної маси
тіла і пов’язаних із нею небезпечних для здоров’я станів — високого артеріального тиску,
атеросклерозу та підвищення рівня глюкози у крові.

  1. Пийте достатньо рідини, вибирайте напої, які не містять багато калорій. Не
    починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання.

Достатнє вживання рідини є однією з обов’язкових умов для забезпечення належної
фізичної та розумової активності людини. Вода, кава та чай мають бути основним джерелом
рідини. Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих,
соків та соковмісних напоїв. Чим менше людина споживає алкогольних напоїв, тим краще для
її здоров’я.

  1. Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня.

Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового і тривалого життя. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності, є найкращим варіантом дозвілля.
Таким чином, харчова безпека — це питання спільної відповідальності, де зниження
ризику отруєнь та кишкових інфекцій залежить також від споживача. Правила харчової безпеки включають всі етапи поводження з їжею до її споживання. Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.

Фельдшер санітарний  відділення епіднагляду (спостереження)   та профілактики неінфекційних захворювань  КРАМАТОРСЬКОЇ РАЙОННОЇ ФІЛІЇ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»
Оксана ШЕВЧЕНКО