Скільки шкіл призупинили роботу на Донеччині та скільки учнів залишається в області

На Донеччині цей навчальний рік розпочався у 254 школах та 142 дитячих садочках. Робота як і торік ведеться у дистанційному форматі. Кількість учнів щороку зменшується, про це під час брифінгу повідомила директорка департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Тетяна Сідашева.

“На почтаку повномасштабного вторгнення у нас працювала 491 школа і навчалися 168 тисяч учнів. Вже у вересні 2022 року у нас було 105 тисяч учнів і  293 школи. Школи призупинили свою роботу, бо залишились на окупованій території. У 2023 році  вже було 93 тисячі учнів. Поточний учбовий рік розпочали 76,3 тисячі школярів. Контингент постійно знижується, родини виїжджають до більш безпечних областей і там діти йдуть у навчальні заклади”, – зазначила посадовиця.

За даними Тетяни Сідашевої більше 80% дітей дошкільного і шкільного віку виїхали з Донеччини. Нині на території області залишається 22,6 тисяч дітей. За останній місяць було евакуюйовано більше 4,5 тисяч неповнолітніх.

За цей рік призупинили діяльність 19 закладів загальної середньої освіти в 11 територіальних громадах, зокрема Бахмутській, Вугледарській, Краматорській, Дружківській, Костянтинівській, Мирноградській, Курахівській, Сіверській, Торецькій та інших.

“Контингент дітей у них зменшувався, перейшли до інших навчальних закладів орієнтовно 2000 учнів. Можливо вони виїхали до інших областей, а можливо були об`єднані школи, які працюють дистанційно саме у цих громадах”, – уточнила посадовиця.

Загалом у 2024/25 навчальному році до роботи приступили 459 закладів освіти – це школи, дитсадки, заклади профтехосвіти, заклади вищої освіти, де навчаються майже 112 тисяч здобувачів освіти та працюють 12 тисяч педагогів та викладачів. Також освітній процес триває у 33 закладах позашкільної освіти, які відвідують понад 10 тисяч вихованців.

“Релоковано 6 закладів професійно-технічної освіти до Дніпропетровської, Кіровоградської, Рівненської та Тернопільської областей. Вони працюють за змішаним форматом”, – додала Тетяна Сідашева.

Однак навчання в офлайн форматі організували цього року в обласному коледжі спортивного профілю ім. Сергія Бубки, який з Бахмута релокований до Полтави, та в санаторно-оздоровчому центрі соціальної реабілітації “Смарагдове місто”, релокованому до Хмельниччини. 

Як повідомила директорка департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації за два з половиною роки повномасштабної війни на території області був пошкоджений 871 заклад освіти різних рівнів. 195 – зруйновані вщент, це дані без урахування окупованих Маріуполя та Волновахи.

З початку повномасштабного вторгнення через обстріли на Донеччині загинули 33 цивільних працівника освіти, з них 16 педагогів. У лавах ЗСУ захищають країну 123 учителі, 17 з них загинули.