Ми не просто група любителів риболовлі, а команда, що об’єднується для допомоги українцям: як волонтери з Краматорська допомагають жителям Донеччини

Волонтери під час великої війни стали тією силою яка підтримує, допомагає та дарує надію, що людина не залишиться сам на сам зі своєю проблемою. Журналісти “Pro100media” продовжують розповідати про людей, які не залишаються осторонь чужих проблем, про тих, для кого волонтерська діяльність стала сенсом життя. Як українцям допомагають іноземні волонтери, де можуть отримати допомогу жителі Донеччини та зокрема краматорці, про це і не тільки, читайте в інтерв`ю з директором БО БФ “Все буде добре – Україна”, регіональним координатором в Донецькій області ГО “Клуб рибалок України” Олександром Івановим.

Олександре, коли вирішили створити благодійні організації?

Громадська організація “Клуб рибалок України” заснована у 2018 році ентузіастами та любителями риболовлі. З перших днів роботи ми активно організовували різноманітні заходи, у тому числі регулярні риболовні турніри, семінари та тренінги з техніки риболовлі та екологічної відповідальності. Після повномасштабного вторгнення у 2022 році, як реагування на запит суспільства, громадська організація “Клуб рибалок України” масштабувалася і розширила свою діяльність.

Ми не просто група любителів риболовлі, а команда, що об’єднується для допомоги українцям та активного покращення умов життя звичайної людини.

На сьогодні основними напрямками нашої роботи є:

  • надання гуманітарної допомоги цивільному населенню, зокрема дітям;
  • психологічна та соціальна підтримка сімей постраждалих від військових дій;
  • захист прав ВПО;
  • реалізація проєктів для безпечного отримання освіти дітьми на прифронтових територіях;
  • евакуація мирного населення із зон бойових дій;
  • дистрибуція гуманітарної допомоги;
  • реабілітація ветеранів російсько-української війни та їх соціальна адаптація;
  • розвиток молодіжних та волонтерських ініціатив, спрямованих на відповідальне батьківство та сімейні цінності;
  • неформальна освіта для дітей та молоді.
  • популяризація любительського та спортивного рибальства.

Ми маємо осередки в 15 областях України та 4 головні офіси у Києві, Краматорську, Сумах та Хмельницькому. Наша команда  налічує 286 постійних працівників та понад 800 волонтерів. Активна участь у кластерах: SNFI, Protection (GBV, child protection), Education, WASH. Партнерство ІР з такими організаціями, як UNICEF, UNFPA, STREET CHILD, ІСАР, Фонд східна Європа, UNDP, Посмішка ЮА.

Благодійна організація “Благодійний фонд “Все буде добре – Україна” працює з 2022 року, зараз нараховує 50 членів організації та близько 100 волонтерів. Основні напрямки діяльності такі:

  • підтримка місцевих та національних громадських організацій та ініціативних груп, що працюють на території Донеччини;
  • зміцнення спроможності та підтримка місцевих волонтерських ініціатив;
  • створення просторів  – “волонтерських хабів”, у яких волонтери знайомляться, спілкуються, обмінюються досвідом, отримують консультаційну допомогу, налагоджують контакти;
  • допомога цивільному населенню, що постраждало від воєнних дій, в отриманні основних гуманітарних послуг; надання першої психологічної допомоги постраждалому населенню;
  • евакуація цивільного населення;
  • проведення роботи з попередження гендерно-зумовленого насильства, домашнього насильства.

Які проєкти реалізували вже і над якими ще працюєте?

Нам вдалося реалізувати безліч проєктів, розкажу про деякі з них, це зокрема,  у 2023 році був втілений у життя проєкт “Запобігання ризиків у сфері захисту дітей, надання послуг із захисту і підтримки дітям з груп найвищого ризику у Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернівецькій та Чернігівській областях”, за підтримки Street Child Ukraine. Проєктом передбачалося надання психосоціальної підтримки дітям віком від 3 до 17 років, а також проведення інформаційної кампанії щодо питань захисту, запобігання насильству, торгівлі людьми, мінної безпеки. У 2022-2023 роках разом з World Central Kitchen – “ChefsforUkraine“  забезпечували гарячими обідами населення Донецької області. З квітня 2024 року по березень 2025 року реалізуємо проєкт  “Покращення та розширення життєво необхідних послуг для підтримки дітей в Україні ”.

Яким категоріям громадян ви допомагаєте? Всім жителям області чи окремих районів?

Допомогу надаємо тим, хто цього потребує. Здебільшого це мешканці Донеччини, але діяльність громадської організації “Клуб рибалок України” значно ширше. Намагаємось допомогати тим, хто не може самостійно дістатись гуманітарних хабів, а саме доставляємо допомогу адресно мобільними бригадами. Це майже весь Краматорський район, частково Покровський.

Яку саме допомогу надаєте?

Це можуть бути як продукти харчування, засоби гігієни, паливні брикети для проходження зимового періоду. Зараз великий попит також на психосоціальну допомогу. Це не матеріальна допомога, але приносить велику користь мешканцям, оскільки мешканці регіону постійно знаходяться в стресі, і психологічне розвантаження допомагає знизити напруження, повертає нормальний сон, зменшує тревожність. Також хочу відзначити напрям інформування – ми маємо сертифікованих фахівців, які розповідають дітям та їх батькам про ризики поводження з вибухонебезпечними предметами, що дуже актуально в нашому регіоні. На жаль, ця проблема ще надовго буде актуальна. Також, як напрям допомоги – робота з волонтерськими об’єднаннями міста. Ми підтримуємо контакти з багатьмя організаціями, в співпраці проводимо навчання з різних тематик, що дозволяє надавати допомогу мешканцям Донеччини більш фахово дбати про свою безпеку, як ментальну, так і фізичну.

Чи підраховували: скільки людей вже отримали допомогу завдяки волонтерській діяльності організацій?

Дуже багато, десятки тисяч отримали харчову допомогу. Психосоціальну підтримку отримали більше 6000 людей лише за останній рік роботи.

Як залучаєте кошти?

Здебільшого це проєктна діяльність, яка направлена на досягнення конкретних результатів, але є надходження від приватних благодійників. Доволі велика частка постачання гуманітарної допомоги від наших іноземних партнерів. Зазвичай це невеликі волонтерські групи, які допомагають українцям.

Як співпрацюєте з іноземними волонтерами? Як часто долучаються і допомагають жителям Донеччини? Як ви знаходите контакти? Яку допомогу пропонують?

Іноземні партнери почали співпрацю з нами майже з перших днів повномасштабного вторгнення. Ми координуємо роботу цих груп волонтерів, передаємо потреби населення, ділимось контактами представників громад, які можуть допомогти з дистрибуцією безпосередньо на місцях. Майже щомісяця ми отримуємо допомогу від іноземних волонтерів, або перенаправляємо до тих населених пунктів, де ця допомога потрібна саме зараз. Контакти таких груп знаходимо або самостійно, або через партнерські організації. Ми довгий час працюємо в регіоні, маємо розповсюджену базу контактів, тому до нас і звертаються такі волонтери. Як результат – допомога доставляється саме туди, де це потрібно. Нещодавно до нас завітали дві волонтерськ групи з Німеччини та Швейцарії. Нам передали партію колясок для людей з інвалідністю, одяг, іграшки та багато іншого. Загалом з волонтерами зі Швейцарії, Данієль Букс з організаціії KlotenHelpsUkraine співпрацюємо вже майже два роки. Він самостійно доставляє гуманітарний вантаж, який ми потім передаємо в малі населені пункти поблизу Краматорска.

Волонтери з яких країн частіше долучаються і допомагають? Яку допомогу надають?

Ми постійно співпрацюємо з волонтерами з США, Канади, Японії, Нової Зеландії, Німеччини, Італії, Франції, Швеції, Норвегії та інших країн. Це не лише гуманітарна допомога, а й проведення заходів для дітей. Ви вже писали про кулінарні майстер-класи від японського волонтера Такао, про виступи італійского клоуна Марко Пімпа. Також передають як готові набори, так і пакунки зібрані жителями цих країн. Особливо це часто відбувається в передноворічні часи, коли діти з інших країн збирають подарункові пакунки для діточок Донеччини.

Як до вас звернутись, куди написати, щоб отримати допомогу?

По-перше – ми маємо велику базу потреб і намагаємось закривати ці потреби. По-друге – при надходженні гуманітарної допомоги складаємо графік дистрибуції, контактуємо зі старостами, щоб актуалізувати потреби. По-третє – якщо є можливість робимо оголошення в місцевих соціальних мережах, вайбер та телеграм групах, ну і звичайно на наших сторінках, так що просимо підписуватись і слідкувати за оголошеннями.

Дуже багато дзвінків надходить на особисті номери волонтерів, але ми не ведемо запис таким чином. Дуже прикро що іноді “добрі люди” в чат публікують номер телефону з приписом “телефонуйте, там щось видають”. Після такого 2-3 доби телефон не замовкає, але, на жаль, таким чином допомогти не можемо, бо не ведемо запис по телефону.

Якщо можете виокремити: яку допомогу за останні пів року отримали жителі Краматорська чи Краматорського району? І скільки людей?

За останні пів року окрім психосоціальної допомоги проводили дистрибуцію засобів гігієни, наборів для ВПО, які покинули свої домівки, одягу. Дуже великий попит на милиці  і роллатори та інші товари для людей з інвалідністю.

Що для вас найважче у вашій волонтерській діяльності?

Бачити як люди покидають свої домівки чи залишаються у Краматорську, Слов’янську, замість того, щоб їхати до більш безпечних територій. Люди мають надію якомога швидше повернутись до свого житла, але є висока вірогідність повторної евакуації, що є викликом для родин. Також не можу сказати що це “найважче”, але значно ускладнює процес надання допомоги – вимоги безпеки. Ми розуміємо виклики, пов’язані з роботою в містах, наближенх до лінії бойових дій, що вносить корективи в роботу. Наприклад, мобільні бригади працюють на виїздах індивідуально з окремими родинами, за місцем їх проживання, щоб уникати скупчення людей.

Які плани на майбутнє?

Плануємо розширювати діяльність організації за межами Донеччини, розширювати спектр послуг з врахуванням безпекових вимог.

“Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network”.