Сіверський Донець: як війна вплинула на головну водну артерію Донеччини

Сіверський Донець – це найбільша річка східної України. Вона є джерелом водопостачання для Донецької, Харківської та Луганської областей. Під час повномасштабного вторгнення водойма опинилась в епіцентрі бойових дій. Ворог намагався форсувати річку, у воді залишилась затоплена техніка. Який екологічний стан води у річці чи проводиться зараз моніторинг і яких збитків завдали ворожі війська, про це розкажемо далі.  

Повномасштабна атака росіян спричинила у суббасейні річки Сіверський Донець забруднення поверхневих вод, пошкодження гідротехнічних споруд, призвела до втрати накопичених ресурсів води у водосховищах.

Були пошкоджені основні руслорегулюючі споруди річки, як наслідок – це створило дефіцит водних ресурсів і ризики для водопостачання населення та промислових обєктів. Про це журналістам “Pro100media” розповіли у Сіверсько-Донецькому басейновому управлінні водних ресурсів. Зокрема, зазнала руйнувань гідротехнічна  споруда Оскільського водосховища.

Фото “Харківводоканал”

“Через пошкодження не можливе здійснення регульованої експлуатації, через що по теперішній час відбувається непродуктивна втрата ресурсу та відсутня можливість його накопичувати для регулювання стоку р. Оскіл і компенсації забору води в канал Сіверський Донець-Донбас, що створює ризики для питного та промислового водопостачання для потреб Донецької області”, – повідомили у Сіверсько-Донецькому БУВР.

Вибухи снарядів, розливи паливно-мастильних матеріалів, затоплена бойова техніка, – забруднює прибережні захисні смуги.

Фото Державна екологічна інспекція у Донецькій області

За підрахунками  Державної екологічної інспекції у Луганській області, окупанти завдали екологічної шкоди Сіверському Дінцю на суму 1,9 млрд гривень

Як в умовах великої війни фахівці проводять моніторинг

Спеціалісти не можуть повноцінно перевіряти показники якості, адже система моніторингу вод була порушена. Деякі водні обєкти розташовані на тимчасово окупованих територіях та в зоні ведення активних бойових дій. Внаслідок чого перервані тривалі ряди даних і відсутня інформація про стан водних об’єктів.

Фото Сіверсько-Донецького БУВР
Фото Сіверсько-Донецького БУВР

Наразі в суббасейні річки Сіверський Донець державний моніторинг поверхневих вод здійснюється у 47 пунктах (до 2022 року – у 72-х) в Харківській та Донецькій областях по 74 показниках.

“Виконання фізико-хімічних показників по інших пунктах моніторингу здійснюється структурними підрозділами Гідрометцентру. З березня 2022 року такі спостереження у Донецькій області не здійснюються, що не дає змоги у повному обсязі оцінити якісний стан поверхневих вод та його зміни, у т.ч. внаслідок ведення бойових дій в регіоні”, – зазначили фахівці Сіверсько-Донецького БУВР.

Результати державного моніторингу місць питних водозаборів

Як повідомили спеціалісти Сіверсько-Донецького БУВР за даними цьогорічного державного моніторингу в районах поверхневих питних водозаборів з річки Сіверський Донець у Харківській та Донецькій областях – концентрації фізико-хімічних показників та металів не перевищують гігієнічних нормативів. Після повномасштабної атаки РФ у місцях поверхневих питних водозаборів спеціалісти почали фіксувати нафтопродукти, однак все у межах норми.

“Після повномасштабного вторгнення РФ в місцях питних водозаборів Донецької області фіксуються підвищені концентрації (відносно багаторічних значень, але без перевищень нормативних значень) по групі азоту та нафтопродуктах”, – уточнили фахівці.

У пунктах моніторингу, з яких питне водопостачання не здійснюється, зафіксовано перевищення екологічних нормативів якості по таких забруднюючих речовинах для визначення хімічного стану масивів поверхневих вод:

  • кадмію до 6,4 рази (найвища концентрація у р. Кривий Торець, гирло);
  • нікелю до 1,7 рази (найвища концентрація зафіксовано у р. Кривий Торець, нижче м. Костянтинівка);
  • свинцю до 5,5 рази (найвища концентрація у р. Кривий Торець, вище м. Костянтинівка).

“По всіх пунктах моніторингу басейнові специфічні речовини знаходяться на рівні середньобагаторічних значень; ртуть не зафіксовано”, – зауважили у Сіверсько-Донецькому БУВР.

Фото Сіверсько-Донецького БУВР

Відновлення річки Сіверський Донець

Для вирішення головних водно-екологічних проблем, з урахуванням впливу військових дій, розробленний проєкт Плану управління річковими басейнами Дону в межах Харківської, Донецької і Луганської областей. Про це повідомили у Сіверсько-Донецькому БУВР. Серед передбачених заходів: зменшення забруднення та запобігання виснаженню підземних вод (проведення моніторингових спостережень); зменшення/ліквідацію наслідків негативного впливу військових дій, тощо. Наразі проєкт готують до розгляду та затвердження Кабінетом Міністрів України.