На Донеччині з 36 архівних установ евакуювали 25: які архіви не вдалося вивезти

Після повномасштабного вторгнення з 36 архівних установ, які працювали на території Донеччини, вдалося евакуювати 25. Одна архівна установа залишається в регіоні, вона знаходиться на межі Донецької та Дніпропетровської областей. Однак ще триває порятунок документів архівних підрозділів органів державної влади, органів місцевого самоврядування та підзвітним їм установ. Про це повідомила директорка Державного архіву Донецької області Ірина Шишолік під час брифінгу.

“За попередніми підрахунками вдалося вивезти майже 200 тисяч справ історичної спадщини регіону та 230 тисяч справ документів з кадрових питань”, – зауважила Ірина Шишолік.

Які архіви не вдалося вивезти після початку великої війни

Після початку повномасштабного вторгнення росіян не вдалося вивезти сім архівних установ і вони залишились на окупованій території, зокрема:

  • архівний відділ Маріупольскої райдержадміністрації;
  • архівний відділ Маріупольскої міської ради;
  • трудові архіви Волноваської міської ради;
  • трудові архіви Мар`їнської ВА;
  • архіви Мангушської селищної ради;
  • архіви Нікольської селищної ради;
  • архіви Світлодарської міської ради.

Дві архівні установи евакуювали без документів – це архівний сектор Вугледарської міської ради та трудовий архів міста Маріуполь. І одна архівна установ знищена внаслідок бойових дій. Це трудовий архів Соледарської міської ради.

“Є частково документи Волноваської райдержадміністрації, ті які зберігались у місті Волноваха та частково архівний відділ Покровської райдержадміністрації. Ці документи знаходились на зберіганні в Мар`їнському районі”, – зазначила директорка архіву.

Після евакуації архівні установи відновили свою роботу та зараз працюють із запитами на інформацію.

“Від початку цього року архівні установи Донецької області виконали майже 3 000 тисячі запитів на інформацію. Основна тематика: підтвердження стажу, розміру заробітної плати та запити майнового характеру”, – повідомила директорка Державного архіву Донецької області Ірина Шишолік.

Разом з документами державного архіву Донецької області евакуйоване обладнання для оцифрування. Тож зараз триває робота з оцифрування. Вже відскановано 100% описів та 30 % документів, які знаходяться на зберіганні в державному архіві області.