консервація

Що можна закрити на зиму у вересні: список продуктів для консервації

Список сезонних продуктів вересня підкаже, яку консервацію можна закрити на початку осені.

Заощадливі українці з травня до листопада роблять різні заготівлі на зиму, щоб насолоджуватися смаком овочів та фруктів цілий рік. Під час війни такі запаси можуть стати справжнім порятунком узимку, коли можливі довгі відключення електрики. Щоб консервація була справді смачною, найкраще робити її із домашніх сезонних продуктів. Ми підкажемо, які заготовки на зиму роблять у вересні.

Що заготовити на зиму у вересні: список сезонних продуктів

  • У вересні в садах дозрівають яблука. Довго вони не зберігаються, але чудово підходять для консервації. З них готують яблучне повидло, компоти і сік.
  • У городі збирають останні плоди літніх овочів. Можна закривати салати і овочеве асорті на зиму.
  • Дозрівають дині та кавуни –  у вересні вони найсмачніші. З дині роблять варення та джеми, а кавун на зиму консервують у гарячому та в холодному вигляді.
  • З серпня до кінця вересня продовжують закривати цілі або нарізані шматочками кабачки. Варіантів консервації з ними багато – це й ніжна кабачкова ікра і незвичайний десерт – варення з кабачків.
  • Баклажан – ще один сезонний овоч вересня. Його можна законсервувати шматочками або приготувати пікантні закуски з баклажана на зиму.
  • У вересні в лісах удосталь ростуть гриби. У перший місяць осені збирають сироїжки, лисички, подосиновики, опеньки, грузді, гливи. Заготовляти гриби на зиму самостійно рекомендується лише досвідченим грибникам, інакше ризикуєте випадково приготувати отруйні екземпляри.
  • До середини осені дозріває солодкий і гострий перець, з якого виходять прекрасні салати і лечо на зиму. Також дуже ситними та смачними виходять консервовані фаршировані перці.
  • Квасолю збирають на городах на початку осені. Любителі бобових можуть заготовити квасолю в томаті на зиму.
  • Буряк – ще один сезонний продукт вересня, з якого заготовляють салати, буряковий хрін та заправку для борщу на зиму.
  • З середини вересня у садах дозріває обліпиха. Це дуже корисна і неймовірно ароматна ягода, з якої готують варення, компоти та джеми.
  • Інша сезонна вереснева ягода – калина. Заготівлі з калини рекомендується робити тим, хто не боїться терпких страв із легкою гостринкою. Джем, компот, повидло чи варення з калини зарядять організм вітамінами взимку.