Салат із баклажанів – пікантний і оригінальний вид заготовок на зиму.
Існує багато способів приготування такого салату. Разом із баклажанами, зокрема, в заготовку можуть входити будь-які овочі: болгарський перець, помідори, кабачки, цибуля, морква, квасоля, варений рис.
Салат із баклажанів “Десятка”
- Баклажани – 10 шт.
- Болгарський перець – 10 шт.
- Цибуля ріпчаста – 10 шт.
- Помідори – 10 шт.
- Часник – 10 зубчиків
- Оцет 9% – 5 ст.л.
- Рослинна олія – 200 мл
- Цукор – 2 ст.л.
- Сіль – 2 ч.л.
Салат має таку назву через те, що для нього береться рівно по десять штук овочів.
Очистити цибулю, у баклажанів зрізати плодоніжки. Перець розрізати навпіл і видалити серцевину з насінням. Почистити десять зубчиків часнику. Все добре помити й висушити.
У велику каструлю з товстим дном налити олію.
Баклажани нарізати пластинками по 0,5-1 см завтовшки. Викласти кола баклажанів у каструлю з олією та додати сіль та цукор, щоб вони пустили сік.
Цибулю нарізати півкільцями. Викласти на баклажани.
Далі викласти шар перцю, нарізаного смужками або півкільцями.
За бажання можна зняти шкірку з помідорів. Для цього слід зробити на помідорі неглибокий хрестоподібний надріз. Потім опустити помідор на пару секунд спочатку в киплячу воду, а потім у холодну. Потім шкірка легко знімається.
Розрізати помідори на 6-8 частин. Викласти їх наступним шаром у каструлю. Покласти каструлю на середній вогонь, до закипання.
Після закипання зробити повільний вогонь і варити 20-30 хвилин, кілька разів при цьому акуратно перемішуючи салат. Потім додайте нарізаний часник і оцет, поварити ще 5 хвилин.
Тим часом потрібно підготувати банки. Помити їх із содою й простерилізувати зручним способом. Розкласти гарячий салат по банках і закатати кришками. Перевернути банки верх дном, закутати ковдрою й залишити до повного охолодження.
Салат із баклажанів “Тещин язик”
- Помідори – 2 кг
- Перець гострий стручковий – 2 шт.
- Оцет 9% – 0,5 ст.
- Часник – 12 зубчиків
- Баклажани – 2 кг
- Болгарський перець – 0,5 кг
- Сіль – 2 ст.л.
- Цукор – 1 ст.
Приготування заправки. Для цього помідори та перець болгарський та гострий стручковий подрібнити за допомогою м’ясорубки. Додати цукор, сіль та оцет. Кип’ятити все 20-30 хвилин.
Нарізати баклажани пластиками по півсантиметра в товщину. Додати до томатів і перцю. Кип’ятити ще впродовж 15-20 хвилин, періодично помішуючи.
Тим часом простерилізувати банки зручним способом.
Перед завершенням варіння вкинути подрібнений часник.
Розкласти салат по підготовлених банках, закрутити. Перевернути банки й укутати.
Салат із баклажанами по-корейськи
- Баклажани – 2 кг
- Перець болгарський червоний – 0,5 кг
- Морква – 0,5 кг
- Цибуля – 200 г
- Часник – 1 головка
Для заливки
- Олія – 150 мл
- Оцет 9% – 100 мл
- Сіль – 2 ч. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
Овочі помити та очистити. Баклажани порізати шматочками 2х2 см і проварити в підсоленому окропі близько 10 хвилин (не більше). Потім відкинути їх на друшляк.
Очистити перець від насіння і порізати соломкою. Цибулю порізати півкільцями, моркву натерти на тертці для корейської моркви. Часник пропустити через прес.
Всі підготовлені овочі змішати у каструлі. Підготувати заливку та змішати її з овочами. Нагріти овочі й тушкувати їх 10 хвилин, помішуючи.
Гарячий салат розкласти в підготовлені банки та стерилізувати впродовж 30 хвилин. Потім банки закатати.
Залиште коментар
Розгорнути ▼