Коли краще консервувати огірки і помідори: дати й перевірені рецепти

Настав саме той час, коли починають консервувати огірки, а ось заготівлю помідорів на зиму поки ще варто трохи відкласти.

Час консервації овочів залежить не лише від того, коли вони достигнуть і стануть найдоступнішими, а й від розташування планет. Саме тому досвідчені господині перед тим, як братися за приготування консервації, придивляються і до цін на огірки і помідори, і шукають місячний календар.

В якому місяці найдешевші огірки і помідори

Зазвичай наприкінці липня пік сезону огірків, тому ціни на ці овочі досить низькі.

Помідори дозрівають трохи пізніше – у кінці серпня, відповідно саме тоді і вартість стає нижчою. Варто звернути увагу, що на урожай дуже сильно впливає погода – якщо сприятливих погодних умов не було, або були якісь НП, серйозного падіння цін на овочі навіть у розпал сезону може і не бути.

Коли можна закривати огірки – приготуйте перевірене соління

Вам знадобиться всього кілька інгредієнтів, не доведеться стерилізувати банки і кришки, але є одна важлива деталь – потрібно використовувати найпростішу кам’яну сіль.

Для консервації знадобляться:

  • огірки (близько 2 кг);
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 великий листок хрону;
  • 2 парасольки кропу;
  • 2 листки смородини;
  • 1 листок вишні;
  • 1 лавровий лист;
  • стакан солі (100 мл).

Візьміть трилітрову банку, покладіть на дно листок хрону, зубчик часнику, 1 парасольку кропу, лавровий лист, а потім щільно втрамбуйте огірки. Зверху покладіть решту інгредієнтів. Влийте в банку холодну воду, після цього злийте її в каструлю, розколотіть у ній сіль і закип’ятіть. Окропом залийте огірки і закрийте капроновою кришкою. Коли банка охолоне – її потрібно поставити у прохолодне темне місце.

Ось коли консервувати помідори прийде час – спробуйте зробити дуже прості мариновані овочі, які можна зберігати навіть при кімнатній температурі.

Перевірений рецепт помідорів у простому маринаді

Секрет успіху – правильно підібраний сорт цих овочів. Крім того, обов’язково необхідно простерилізувати банки й кришки.

Ось, які інгредієнти знадобляться:

  • червоні помідори Де Барао сливоподібної форми (мають бути твердими) – близько 2,5 кг;
  • цибуля;
  • перець;
  • морква;
  • парасолька кропу;
  • листок вишні;
  • чорний перець горошком;
  • 2 столові ложки кам’яної солі;
  • 4 столові ложки цукру;
  • 50 мл оцту.

На дно стерилізованої банки покладіть нарізані кільцями цибулю, перець і моркву (по 3-4 кілечка), парасольку кропу, листок вишні, кілька горошин чорного перцю і лавровий лист. Потім щільно вкладіть помідори. Після цього залийте все окропом і закрийте кришкою. Коли банка охолоне – воду злийте, ще раз доведіть до кипіння і знову залийте помідори окропом.

В остиглу воду всипте сіль, цукор, влийте оцет, почекайте поки маринад закипить і залийте ним помідори. Після цього закатайте банку, переверніть догори дном і закутайте. Коли банка охолоне – її можна перевернути в звичне положення і поставити, наприклад, в комору.