Як приготувати паску: топ-3 рецептів від зіркових шефів

Класичні та оригінальні рецепти сирної паски, які будуть під силу навіть кулінарам-початківцям.

Сирна паска — одна з найсмачніших святкових страв на великодньому столі. Приготування ніжного сирного десерту потребує набагато менше зусиль, ніж випікання пасок із дріжджового тіста. До того ж, сирну паску можна готувати з використанням сучасних кухонних помічників.

Сирна паска за рецептом Євгена Клопотенка

Цю чудову сирну паску навіть не треба випікати. Вона виходить красивою та ніжною, з м’яким вершковим смаком, ароматом ванілі та цедри на додачу. Така паска точно стане окрасою вашого великоднього столу і здивує гостей своїм витонченим смаком.

Інгредієнти

  • 700 г кисломолочного сиру 9%
  • 350 мл вершків не менше 33% жирності
  • 5 жовтків
  • 150 г цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • 100 г вершкового масла 85,2%
  • 1 лимон (цедра)
  • 50−75 г смаженого мигдалю
  • дрібка солі

Покроковий рецепт

Дістаньте 100 г масла 82,5% з холодильника за декілька годин до початку приготування. Йому потрібен час, аби розм’якшитись.  Перетріть 700 г сиру через сито або ретельно перебийте блендером.

Відділіть жовтки від білків. З’єднайте в мисці 5 жовтків зі 150 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібкою солі. Добре перетріть їх віничком до білого кольору. Можете скористатися кухонною машиною з відповідною насадкою, робіть це на середніх обертах. Щодо цукру, то зауважу, що моя паска вийшла помірно солодкою. Якщо хочете солодшу, то додайте більше цукру на цьому етапі.

Налийте в сотейник 200 мл вершків та прогрійте на невеликому вогні, постійно помішуючи, до появи пари над поверхнею. Якщо у вас є градусник, то він має показувати 70 градусів. Потім перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте віничком.

Поверніть отриману суміш у сотейник. Варіть суміш на маленькому вогні, безперервно помішуючи. Доведіть її до легкого загустіння. У вас має вийти консистенція рідкої сметани.

Додайте до сирної маси заварені жовтки та 100 г розм’якшеного вершкового масла 82,5%. Добре перемішайте до повного об’єднання усіх інгредієнтів. На цьому етапі можете додати дрібно натерту цедру одного лимона — так паска набуде приємного цитрусового аромату. Натирайте шкірку, не зачіпаючи білу частину цитрусу, інакше вона гірчитиме. За бажання можете використати апельсин.

Решту вершків (у вас повинно було залишитися 150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків.  Робіть це у сухій чистій ємності, бажано металевій чи скляній.

Дуже акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової лопатки.

Порубайте 50−75 г обсмаженого мигдалю чи інших горіхів досить великими шматочками і додайте до маси. Знову перемішайте, щоб горіхи рівномірно розподілилися по «тісту». Горіхи можна замінити родзинками або цукатами, чи міксувати все до свого смаку.

У форму викладіть марлю, складену в чотири шари. Перекладіть у неї сирну масу. Використовуйте пасківник заввишки 15 см (а я взяв форму для рікоти). Злегка утрамбуйте сирну масу й закрийте марлею.  Установіть форму на тарілку, зверху викладіть ще одну та встановіть банку з водою, аби вона притиснула тісто, або покладіть щось інше, важке. Поставте в холодильник щонайменше на 6 години для застигання, краще — на ніч. Готову сирну паску прикрасьте, і чекайте на свято. Очікування робить її ще смачнішою.

Рецепт печеної сирної паски без дріжджів від Тетяни Литвинової

Випікання паски займає 40 хвилин, а підготувати всі необхідні інгредієнти можна і за п’ять.

Інгредієнти:

  • 600 г сиру
  • 6 яєць
  • 360 г цукру
  • 140 г вершкового масла
  • 20 г ванільного цукру
  • 30 г розпушувача
  • цедра 1 лимона
  • 1 ч. л. солі
  • 440 г борошна
  • 150 г родзинок
  • 150 г сушеної журавлини
  • 1 ч. л. кардамону

Приготування:

1. За допомогою блендера перебити сир в однорідну масу – щоб не було грудочок.

2. Яйця потрібно збити зі звичайним цукром, потім додати пакетик ванільного, розпушувач, лимонну цедру і змішати всі інгредієнти з сирною масою. Далі просіяти борошно і поступово змушують однорідне тісто. В кінці додати кардамон, родзинки, цукати.

3. Перемістити тісто в форми і відправити в духовку на 40 хвилин при температурі 160 градусів. Після приготування дати трохи охолонути. Прикрасити пасочки можна глазур’ю – ягідною, білковою або на основі желатину.

Бездріжджова сирна паска за рецептом Лізі Глинської

Ніжний святковий кекс сподобається дітям і дорослим. А головне в ньому немає дріжджів.

Інгредієнти:

  • 200 г сиру (9%)
  • 100 г розм’якшеного вершкового масла (½ пачки)
  • 100 г цукру (4 ст.л. з гіркою)
  • 2 яйця
  • 150 г борошна (6 ст.л. з гіркою)
  • 8 г розпушувача (0,5 ст.л.)
  • 70 г в’яленої вишні

Ягідна глазур:

  • 60 г ягідного пюре (2 ст.л. з гіркою)
  • 120 г цукру (5 ст.л.)
  • 5 г желатину + 25 мл води (1 ч.л. + 5 ч.л.)

Класична білкова глазур:

  • 120 г цукрової пудри (5 ст.л.)
  • 30 г білка (1 шт.)
  • лимонна кислота (дрібка)

Приготування:

1. Збийте масло, додайте цукор і перемішайте. Потім додайте яйця та знову перемішайте.

2. Перетріть сир через дрібне сито, додайте сир до основної маси та перемішайте.

3. Перемішайте борошно і розпушувач, додайте до сирної маси, знову перемішайте.

4. Розріжте в’ялену вишню навпіл, додайте в тісто і перемішайте.

5. Розкладіть тісто у форми — до половини і відправте випікатися в розігріту до 170С на 35−40 хвилин.

6. Приготуйте глазур: замочіть желатин водою, залиште набухати на 10−15 хвилин.

Змішайте ягідне пюре з цукром, поставте на маленький вогонь і прогрійте, щоб цукор розтанув.

7. Або приготуйте звичайну білкову глазур: змішайте всі інгредієнти та добре збийте міксером або комбайном.

Додайте желатин, перемішайте. Збийте масу на високих обертах до повного охолодження.

8. Зніміть форми з пасок і покрийте тонким шаром глазурі. Задекоруйте в’яленою вишнею та сухоцвітами.

9. Якщо ви використовуєте звичайну глазур, залиште паски на 20−30 хвилин при кімнатній температурі, щоб вона підсохла. Якщо ви робите ягідну глазур, залиште її підсихати на 8−9 годин.