У Краматорську проводиться посилений епідемічний нагляд за холерою: як уникнути інфікування

Фахівці Краматорською районною філії ДУ “Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб” проводять: лабораторний моніторинг за циркуляцією холерних вібріонів серед людей та в об’єктах довкілля, щотижневий аналіз стану захворюваності на гострі кишкові інфекції, а також результатів обстеження на холеру людей і об’єктів довкілля. Про це йдеться на сторінці установи у фейсбук.

Станом на 24.06.2024 року спеціалісти зробили 8 проб стічних вод на вібріофлору, холерний вібріон не виділено.

“За період з 01.06.2024 року по 20.06.2024 року зареєстровано 30 випадків гострих кишкових інфекцій, обстежено на холеру – 30 (100 %), холерний вібріон не виділено“, – зазначено у повідомленні.

У Краматорську спеціалісти розробили та затвердили на засіданні комісії з питань ТЕБ і НС “Комплексний план профілактики гострих кишкових інфекцій, холери” протягом особливого періоду.

З 1 червня в Україні починається посилений епідемічний нагляд за холерою. Це небезпечне інфекційне захворювання, яким людина може заразитися після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae. При ранній діагностиці і правильному лікуванні хвороба виліковна. Першими симптомами є діарея, блювота, болі у животі. У МОЗ зазначають при перших проявах слід негайно звернутися до лікаря.

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
  • мийте овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.

У МОЗ попереджають холерний вібріон може жити:

  • у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
  • у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
  • на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
  • у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.