Журналістам “Pro100media” розповіли читачі, що начебто в інфекційному відділенні зараз лікується багато молоді, вони отруїлись саме кавунами. Люди побоюються, що у місто могли завезти кавуни вже несвіжими чи зіпсованими. Чи так це насправді та поради від лікаря-інфекціоніста, читайте далі.
19-річний краматорець Данило нещодавно поласував смачненьким кавуном разом з друзями. Неприємні симптоми отруєння відчули всі. Однак юнакові було настільки зле, що довелось декілька днів пролежати у лікарні під крапельницями.
“Піднялась температура, а я ледь додому дійшов. Наступного дня звернувся до лікарів. Я так сильно отруївся навіть не пам’ятаю, щоб колись таке було”, – каже краматорець.
Зараз юнак добре себе почуває і вже вийшов на роботу, впевнений, що захворів після того як поїв кавун.
Читати також: У Краматорську зросла кількість випадків захворювання на гострі кишкові інфекції
Лікар-інфекціоніст Дмитро Яковенко розповів журналістам, що зараз дійсно зросла кількість хворих з гострими кишковими інфекціями, однак це сезонне явище. Так, серед тих, хто перебуває на лікуванні є ті, хто отруївся кавунами, але це незначна частина. Тобто масових отруєнь у місті немає.
“В інфекційне відділення поступають хворі, які вживали кавуни, це так звані “епідеміологічно значущі продукти”. До них відносяться молочні продукти (сметана, сир, сире молоко, йогурти та інше), ковбаси, паштети, салати, смажені яйця (викликають сальмонельоз), немиті фрукти (абрикоси, персики, малина, лохина, ожина, сливи та інше), хот-доги, шаурма і звичайна вода для пиття, (вона повинна бути кип’яченою або бутильованою)”, – зауважив завідувач інфекційним відділенням КНП “Дитячого територіального медичного об’єднання” КМР Дмитро Вадимович Яковенко.
Однак кавун все одно у групі ризику, тож лікар радить обов’язково його помити перед вживанням з милом.
“Кавун необхідно з’їсти відразу і не розтягувати на тиждень, коли поверхня кавуна контамінується мікроорганізмами, які розмножуються на його поверхні, внаслідок великого вмісту води та глюкози, а це живильне середовище для мікробів”, – застерігає лікар-інфекціоніст.
І ще радить не купувати вже розрізані кавуни. Є великий ризик, що гарбузину неправильно зберігали.
“Як інфекціоніст, не рекомендую купувати розрізані навпіл кавуни або мічені, коли роблять трикутний зріз у центр кавуна, щоб побачити його стиглість і почервоніння. Тим більше на ринку, не завжди можна помити ніж, яким це робитимуть. А цей ніж цілий день лежить на прилавку, на нього сідають мухи, оси, а це механічні переносники інфекції, з вбиральні на продукти харчування та предмети побуту”, – зауважив Дмитро Вадимович.
Влітку завжди збільшується кількість захворівших гострими кишковими інфекціями. Часто люди не дотримуються правил особистої гігієни, зокрема не миють руки перед тим, як поїсти. Або вживають брудні чи зіпсовані продукти. Однак ситуація з розповсюдженням гострих кишкових інфекцій у місті контрольована, зазначає спеціаліст.
Як уберегти себе від захворювання гострими кишковими інфекціями
Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, також через брудні руки, немиті овочі або фрукти. Нерідко зрозуміти, що страва чи фрукт або овоч вже отруєні важко, адже смакові якості не змінюються. Однак дотримуючись правил зберігання та приготування продуктів інфікування можна уникнути.
“Дуже часто у відділення потрапляють любителі смаженої яєчні та омлетів. На поверхні курячих яєць завжди є сальмонела. Кури, природні носії цього страшного мікроорганізму. Курячі яйця обов’язково варимо 10 хвилин, тоді сальмонела загине, а ось якщо смажите протягом 1-2 хвилин, цього недостатньо для загибелі цієї бактерії”, – зауважив лікар-інфекціоніст.
Тістечка або інші кондитерські вироби, які продають просто неба, салати з майонезом чи сметаною, які чекають свого часу більше, ніж три дні, – можуть “відправити” вас на лікарняне ліжко.
“Гострі кишкові інфекції можуть спричинити сосиски і сардельки, які не піддаються термообробці. Багато хто сприймає мікрохвильову піч, як газову духовку. Це не так. У мікрохвильовій печі можна розігріти готовий продукт з холодильника”, – уточнив Дмитро Яковенко.
А ще дотримуйтесь правильного сусідства продуктів у холодильнику. Готові страви окремо від сирих. Тобто не приготоване м’ясо не може бути поряд з сиром.
Під час купання можна підчепити збудника кишкової інфекції
Нагадаємо, що у Краматорську немає визначених місць для купання. І це пов’язане не тільки з безпековою ситуацією. Є великий ризик підчепити у річці кишкову інфекцію. Епідеміологи повідомляли, що майже у всіх водоймищах міста є відхилення не тільки за хімічними показниками, а й за бактеріологічними.
Особливо у зоні ризику діти, вони нерідко заковтують воду під час купання. За словами лікаря-інфекціоніста такі неповнолітні потрапляють зараз до лікарні не тільки з кишковими інфекціями, але і з піодерміями (гнійничковий висип по тілу), ангіною та інфекційним мононуклеозом.
“Я не рекомендую в даний час купатися і “оздоровлюватися” в озерах і річках нашого регіону. Це небезпечно. На поверхні води багато збудників кишкових інфекцій і не тільки кишкових. У воді багато герпесвірусів (попадають зі слиною у воду при пірнанні плавців), можуть бути стафілококи, стрептококи. У воду бактерії та віруси потрапляють, від носіїв і перехворілих раніше на гострі діарейні та інфекційні захворювання, під час купання і на пляжі”, – зауважив завідувач інфекційним відділенням КНП “Дитячого територіального медичного об’єднання” КМР.
Як уберегти себе від кишкових інфекцій:
- мити руки перед їжею;
- вживати якісну воду для пиття;
- Звертайте увагу на терміни придатності особливо молочних і кондитерських виробів;
- маленьким дітям ягоди давайте у вигляді компотів і киселів;
- дотримуйтесь принципу вікової дієтетики – не можна маленькій дитині давати продукти з “дорослого столу” – шашлик, сало, оселедець, салати, креветки, суші та інше;
- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Залиште коментар
Розгорнути ▼