Дмитро Яковенко: Які хвороби чатують на дітей влітку особливо після купання у місцевих озерах

У літній період частішають випадки спалахів інфекційного мононуклеозу, гострої кишкової та ентеровірусної інфекції, а також, як не дивно є ризик захворіти ангіною. Через воду є небезпека підчепити вірусний гепатит А.

Журналісти «PRO100MEDIA» поспілкувалися із завідувачем інфекційним відділенням КНП «Дитячого територіального медичного об`єднання» КМР Дмитром Яковенко і дізналися яка ситуація у місті і як вберегти дітей від інфекційних недугів.

Фото з інтернету

Найчастіше пацієнти звертаються з наступними захворюваннями: сальмонельоз, скарлатина, інфекційний мононуклеоз, ангіна та респіраторна хвороба. «Тільки цього тижня до нас поступили діти з клінічною картиною гострої кишкової інфекції та ентеровірусною інфекцією.

50% дітей купались у місцевих озерах , напередодні початку маніфестації інфекції. Вік дітей від 11 місяців до 10 років»,- розповідає Дмитро Яковенко. Кількість звернень щодня різна, варіюється від 2 до 6.

«До нас звертаються діти, яким необхідна інфузійна терапія (крапельниці). Батьки, діти, яких переносять інфекцію у легкій формі до нас, як правило, не звертаються, а приходять на прийом до сімейного лікаря. Тому точної статистики не можу сказати», – каже завідувач.

Але у серпні звернень побільшало. Лікарі пов’язують це зі спекою та купанням в озерах і річках регіону. Під час пірнання діти можуть заковтнути воду вже зі збудниками хвороби, які потрапляють у водойми від носіїв інфекції.

«Після будь-якого інфекційного захворювання є вірогідність виділення збудника у довкілля. При різних хворобах строки виділення мікроба відрізняються. Людина і не підозрює, що перехворіла тиждень тому, а може протягом місяця, а то і більше – виділяти інфекцію. При цьому може почувати себе прекрасно із задоволенням купатися поряд з хворими або готувати святковий обід к ювілею, коли у салати чи крем потрапить збудник з рук. Варіантів багато», – пояснює лікар.

Загрозою для здоров’я може стати погано прожарена яєчня і як наслідок – сальмонельоз. Через несвіжу ковбасу чи сире молоко можна підчепити стафілокок. При перших же симптомах температурі, слабкості, нудоті краще одразу звертатись до лікаря.

«Самолікування при інфекціях недопустиме, – каже завідувач інфекційним відділення,- тому що під маскою банального харчового отруєння може бути гострий менінгіт, гострий апендицит, який може виявити тільки лікар».

Щоб уникнути зараження, дотримуйтесь цих простих правил:

1. П’ємо тільки кип’ячену або бутельовану сертифіковану воду

2. Термічна обробка продуктів – варимо, обдаємо кип’ятком

3. Слідкуємо за строками придатності продуктів у холодильнику

4. Миємо руки з милом або користуємось антисептиком (особливо після купання)

5. Боремося з ектопаразитами – мухи, оси. Вони на своїх лапках та крилах переносять інфекцію.