8 березня пропонують зробити «Міжнародним днем захисту прав жінок», 8 травня — вихідним: новий законопроєкт 

28 лютого 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №9009-1 «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкових днів».  

Депутати пропонують визначити 8 березня «Міжнародним днем захисту прав жінок». А замість 9 травня «Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» зробити святковим днем 8 травня «День пам’яті та примирення». 

У Пояснювальній записці до законопроєкту говориться: 

“Відзначення святкових днів є символічною подією для суспільства, а формулювання назв свят є важливим елементом спільної європейської культурної традиції.  

Як відомо, 8 березня щорічно відзначається у світі як день боротьби за права жінок. Організація Об’єднаних Націй із 1975 року відзначає цей день як «Міжнародний жіночий день» (International Women’s Day), а з 1975 року також як «Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир» (United Nations Day for Women’s Rights and International Peace). В Україні, із одного боку, 8 березня відзначається жіночими маршами та заходами, присвяченими правам жінок та рівності, проте, з іншого боку, за застарілою радянською традицією певною частиною суспільства цей день сприймається як «свято весни та краси».  

На нашу думку, сприйняття 8 березня як «дня весни та краси» є стереотипним та нівелює громадську та політичну природу цього свята. Тому пропонується на законодавчому рівні у назві свята 8 березня акцентувати увагу на тому, що вказаний день відзначає рух за рівні права та можливості жінок, та визначити його як «Міжнародний день захисту прав жінок».  

Окрім того, пропонується внести зміни щодо відзначення як святкового дня 8 травня – «Дня пам’яті та примирення».  

У листопаді 2004 року, рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, 8 та 9 травня було проголошено Днями пам’яті та примирення. З 2015 року, відповідно до Указу Президента України №169/2015, з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, 8 травня установлено «Днем пам’яті та примирення».  

Саме 8 травня у переважній більшості європейських країн відзначається як пам’ятний день та символ перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.  

Тому пропонується 8 травня визначити як святковий (вихідний) день у Кодексі законів про працю України, натомість традиційні заходи, котрі відбуваються 9 травня, будуть проходити у робочий день.  

Окрім того, за потреби особливості відзначення 9 травня у подальшому можуть бути визначені на рівні Указу Президента України.  

Даний законопроект є альтернативним до Проекту Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят» №9009 від 13.02.2023”. 

Нагадаємо, Проектом Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят» №9009 від 13.02.2023 пропонується встановлення таких свят: 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки; 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка; друга неділя травня – День матері.