святогірська громада

Святогірськ без централізованого опалення:  як жителі готові до зими і чи підуть зимувати у міський прихисток

Жителі Святогірської громади Донеччини цієї зими, як і у дві попередні, житимуть без централізованого опалення. Пенсіонерів, людей з інвалідністю та родини з дітьми, які живуть у приватних будинках, забезпечують дровами та брикетами для пічного опалення. З 1 листопада тут також планують відкрити пункт тимчасового проживання — у прихистку зможуть перезимувати охочі.

Як готуються до зими жителі Святогірської громади та чи всі збираються перебути зиму вдома — у репортажі Суспільне Донбас.

Місцева жителька Наталія отримала брикети на опалення від міжнародних благодійників. Наталія — багатодітна мати, сама виховує трьох дітей. Також дали 21 тисячу гривень — на дрова та теплі речі. Це, говорить жінка, допоможе взимку.

“Минулого року нам також привезли соснові брикети. Ну, місяців на три (цьогорічних вистачить — ред.).”, — говорить жителька Святогірська Наталія.

Брикети та дрова у Святогірській громаді роздають жителям приватного сектору: пенсіонерам, людям з інвалідністю та родинам з дітьми.

Мешканцям багатоповерхівок пропонують жити взимку у спеціальному прихистку.

Місцева жителька Валентина каже: збирається зимувати саме у цьому пункті тимчасового проживання. У її квартирі вже холодно.

“Зараз лягаєш спати, одягаєш з начосом штани. І одну ковдру й другу ковдру. Серед ночі вставати, включати обігрівач, щоб воно нагрілося. Якщо один кіловат — 4,32, та помножте, так це ого-го буде”, — говорить Валентина.

Лідія торік зимувала на Київщині. Вдома, каже, через обстріли були вибиті вікна, нині — полагодили.

“Запишуся до пункту тимчасового проживання, раптом електрики не буде, а взагалі можу вже тут зимувати. Обігрівач є”, — каже жителька Святогірська Лідія.

Прихисток для тимчасового проживання, де жителі Святогірської громади, можуть перебути зиму, планують відкрити 1 листопада, говорить начальник Святогірської військової адміністрації Володимир Рибалкін. Працюватиме — від генератора.

Він діяв минулої й позаминулої зими, адже централізованого опалення в громаді немає від початку повномасштабного вторгнення.

“На теперішній час до 200 людей це місце може прийняти. Якщо буде більший попит, то ми маємо розуміння, як це збільшити”, — говорить начальник Святогірської військової адміністрації Володимир Рибалкін.

За словами Володимира Рибалкіна, позаминулого року в цьому пункті зимували 60 людей, торік — 40.

Рибалкін додає: наразі громаді допомагають 24 міжнародні організації та стільки ж — українських.

“Вже роздано брикети багатодітним родинам, людям старше 80-ти и 65-ти років. Тобто ми працюємо з міжнародними організаціями й надалі, щоб покрити всі потреби з опалення”, — додає він.

Володимир Рибалкін говорить: у Святогірській громаді наразі проживають близько 3 тисячі людей, зокрема у Святогірську — 920. Також в громаді діє чотири “пункти незламності”.