Павло Вишебаба з Краматорська

Павло Вишебаба з Краматорська поділився, як готується до читання радіодиктанту

Військовий та письменник Павло Вишебаба з Краматорська розкрив подробиці того, як готується читати Радіодиктант національної єдності, що відбудеться вже 25 жовтня.

Про це він розповів в етері Українського Радіо, передає Суспільне.

За словами Вишебаби, він не має сумнівів у тому, чи зможе добре прочитати диктант.

“Мені здається, я досить добре говорю і люди зможуть розчути всі мої слова. Але я ще потренуюсь обов’язково”, — сказав військовий.

Вишебаба зазначив, що працює над вимовою.

“Але ваші колеги мені пообіцяли, що вони підкажуть, як саме читати диктант. Бо диктанти я писав дуже багато разів у своєму житті, але не диктував. Тому мені зроблять експрес-курс із порадами, які я буду сумлінно виконувати”, — додав Вишебаба.

І каже, що, можливо, зустрінеться з актором Олексієм Гнатковським, який читав радіодиктант торік. “Буде незайвим зустрітися, хоча б за психологічною підтримкою, хай він порадить, як воно”, — каже Вишебаба.

Також він згадує, що не був проти того, щоб читати радіодиктант, однак потрібна була згода командування: “Але вони схвально сприйняли цю ідею. І хочуть навіть, щоб хлопці з моєї бригади, які в цей час відпочиватимуть, також писали диктант і взяли участь”.

Однак до критики військовий ставиться спокійно й запевняє, що зовсім не переживає.

“Стосовно можливої критики, мені здається, що це дуже другорядне. Я думаю, тут важливо спільний ритуал, який ми придумали у своїй країні, при тому в такий момент, коли зростає кількість людей, які переходять на українську мову”, — наголошує Вишебаба.

Раніше Павло Вишебаба начитував казку “Кепка сили” про військового і його дітей, для проєкту Суспільного “Хоробрі казки”.

Що варто знати про радіодиктант-2024

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбудеться у п’ятницю25 жовтня об 11:00 — до Дня української писемності та мови.

Текст цьогорічного диктанту написала авторка Оксана Забужко, а читатиме його Павло Вишебаба. Забужко поділилася, що це був важкий для неї текст, але тема “дуже симпатична”.

Радіодиктант транслюється на всіх платформах Суспільного — телебаченні, радіо та диджиталі:

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі закладів освіти, проте щороку радіодиктант пишуть люди різного віку та найрізноманітніших професій.