На Донеччині газовики просять не обігрівати оселю за допомогою газових конфорок і духовок

Температура за вікном знижується і для обігріву житла деякі мешканці використовують газові плити. Однак якщо гріти оселю у такий спосіб можна отруїтися чадним газом. Працівники АТ “Донецькоблгазу” вкотре нагадали, що обігрів помешкання за допомогою газових конфорок чи духовок небезпечний. Поки батареї в оселі не стали теплими, краще користуватися призначеними для обігріву приладами.

“Під час тривалого користування газовою плитою згоряння природного газу може бути неповним, в результаті чого в приміщенні відбувається інтенсивне виділення чадного газу, який отруйно діє на організм людини. Причиною цього є або неефективна робота вентиляційної системи (щільно зачинені двері/вікна/кватирки), або її повна несправність (закриті вентиляційні канали, засмічені вентиляційні решітки)”, – наголошують у компанія.

Як зазначають спеціалісти компанії повноту згоряння газу можна відстежити за кольором полум’я під час користування газовою плитою:

  • блакитно-фіолетовий колір є нормою;
  • жовто-солом’яний колір є показником неповноти згоряння.

Внаслідок неповного згоряння в повітрі помешкання буде накопичуватися чадний газ. Навіть якщо концентрація цієї суміші в кімнаті становитиме всього 0,1%, вже за 2 години людина може втратити свідомість і померти. Концентрація в розмірі 0,5% призведе до смерті за 30 хвилин, а 1% вмісту чадного газу — за 2-3 хвилини.

Коли у квартирах мешканців Донеччини ввімкнуть опалення

Точної дати, коли почнеться опалювальний сезон у громадах Донеччини немає, коли подавати тепло в оселі мешканців області, буде вирішувати місцева влада. Про початок опалювального сезону Суспільне Донбас розповіла заступниця директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької обласної адміністрації Лариса Гусева. Вона нагадала, що опалення не буде в частині регіону близько до фронту або там, де є руйнування системи обстрілами. Повноцінний опалювальний сезон, за словами посадовиці планують в Дружківці, Краматорську, Добропіллі, Слов’янську, Білозерській, Новодонецькій, Олександрівській громадах тощо.

“Коли середньодобова температура більш як три доби стає нижче ніж +8 градусів, ми починаємо вмикати опалення. В жовтні по первинним даним гідромеоцентру ми поки що не бачимо, що буде така температура. Я думаю, що приблизно він (опалювальний сезон — ред.) буде починатися з 28 жовтня – 1 листопада. Дивимося просто прозноз погоди. А на місцях будуть приймати таке рішення”, — пояснила посадовиця обласної адміністрації.