Епідсезон з ГРВІ розпочався: чи зросла захворюваність гострими респіраторно-вірусними інфекціями у Краматорську

У жовтні в Україні починається епідемічний сезон: це означає, що серед населення зростає кількість випадків гострих респіраторно-вірусних інфекцій (ГРВІ): застуда, COVID-19 та грип. Про це повідомили у МОЗ. Чи зросла захворюваність на ГРВІ у Краматорську та як відрізнити грип від COVID-19 чи застуди, читайте далі.

За останній епідемічний тиждень (27.09.2024 – 03.10.2024) захворюваність на грип, ГРВІ та COVID-19 у місті нижче епідпорогу на 87,9%. Про це заявили у Краматорській районній філії ДУ “Донецький ОЦКПХ МОЗ”. Фахівці зареєстрували 78 випадків зараження серед дорослого населення, а це 72,2% від загальної захворюваності. Також підчепили вірус 30 дітей.

Зареєстровано 6 випадків захворювання на грип та 24 – на COVID-19. Кількість хворих коронавірусом зменшилась у порівнянні з попереднім тижнем серед дорослих і зросла серед дітей.

“Протягом тижня на COVID-19 захворіло 5 дітей віком до 17 років, що складає 20,8% від загальної захворюваності на COVID-19, що вище захворюваності попереднього тижня у 2,5 рази (за попередній тиждень на COVID-19 захворіло 2 дітей віком до 17 років, показник захворюваності складав 6,79 на 100 тисяч дитячого населення)”, – уточнили в міській філії обласного центру контролю та профілактики хвороб.

З 2020 року вірус SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, з більшою чи меншою інтенсивністю постійно циркулює в Україні та світі.

“Наразі цей вірус набув властивостей звичайного респіраторного збудника, який викликає сезонні респіраторні захворювання, що власне і призвело до завершення пандемії. Починаючи з початку 2022 року захворювання на COVID-19 викликає варіант вірусу Омікрон. В межах цього варіанту одні субваріанти змінюють інші. На сезон 2024-2025 рр. прогнозується подальша циркуляція різних субваріантів вірусу SARS-CoV-2, його варіанту Омікрон”, – зазначили у Краматорській районній філії “Донецький ОЦКПХ МОЗ”.

У місті продовжується імунізація від коронавірусної хвороби COVID-19. З початку 2024 року вакциновано – 374 особи (за минулий тиждень вакциновано – 11). В наявності вакцина від COVID-19 (COMIRNATY Omicron ХВВ.1.5) – 24 дози. Щоб зробити щеплення потрібно звернутись до сімейного лікаря.

Загальна ситуація із захворюваністю на ГРВІ по країні

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ, включно із COVID-19, становить 356,0 на 100 000 населення, що на 26,3% менше епідемічного порога, розрахованого для України.

За перший тиждень жовтня зареєстровано 114 487 випадків захворювань на ГРВІ.  

Яка різниця між застудою та грипом

Застуда, як і грип, — це вірусні інфекції першочергово дихальних шляхів. При цьому різниця між ними є суттєвою — як за збудником та динамікою розвитку хвороби, так і за її ускладненнями. Зазначили у Міністерстві охорони здоров`я.

Симптоми при грипі:

  • починається дуже раптово;
  • часто на початку хвороби з’являється сильний головний і мʼязовий біль;
  • гарячка;
  • слабкість;
  •  виражена втома. 

“Під застудою часто розуміють захворювання, що викликані іншими вірусами. Застуду частіше пов’язують з риновірусною інфекцією. Проте понад 200 різних вірусів можуть бути причиною для симптомів, які ми об’єднуємо під поняттям “застуда”, що зазвичай розвивається впродовж кількох днів, і часто люди переносять її “на ногах”, – пояснили у відомстві.

Симптоми при застуді:

  • починається з першіння в горлі та рясного нежитю;
  • протягом декількох днів у людини болить горло, закладений ніс, злегка підвищена температура, зʼявляється слабкість і головний біль.

Яка різниця між грипом та COVID-19?

Грип починається з різкого підйому температури, а респіраторні симптоми — кашель, утруднене дихання, виділення слизу та біль у горлі — додаються згодом. Тоді як COVID-19 починається, навпаки, з респіраторних симптомів, що робить його більш схожим до застуди.