Сила добра. Як БФ «Слов’янське серце» підтримує мешканців Донеччини під час війни

Благодійний фонд «Слов’янське серце» вже 10 років надає допомогу тим, хто найбільше постраждав від війни на сході України. Заснована у 2014 році, ця ініціатива починалася як невелика група волонтерів у Святогірську, об’єднана спільною метою допомагати внутрішньо переміщеним особам та мешканцям Донеччини. Сьогодні фонд є однією з найбільших благодійних організацій регіону, яка охоплює своєю діяльністю декілька областей України. Команда фонду рятує життя, організовує евакуацію, забезпечує базові потреби людей, надає психосоціальну підтримку та займається захистом жінок і дітей, постраждалих від гендерно зумовленого насильства.

У розмові з координаторкою фонду Анастасією Горбачовою журналісти “Pro100Media” дізналися про важливість діяльності «Слов’янського серця» в умовах повномасштабного вторгнення, про виклики, які постають перед командою, та про те, що надихає продовжувати цю непросту, але життєво необхідну роботу.

Розкажіть історію створення організації

10 років тому, у червні 2014,  невеличка ініціатива об’єднала внутрішньо переміщених осіб у Святогірську для допомоги постраждалому населенню Донеччини, яке на собі відчуло, що таке війна. Саме це і стало початком шляху донецької організації БФ «Слов’янське серце».

На сьогодні ми є найбільшою благодійною організацією Донецької області, входимо до ТОП-50 благодійних організацій України за версією «Форбс» та ТОП-100 прозорих та доброчесних організацій України за версією Української Асоціації Благодійників України

З перших днів війни у 2014 ми надавали комплексну допомогу мешканцям громад, які знаходились на лінії розмежування на Донеччині та Луганщині. Таким чином з червня 2014 до лютого 2022 року допомогу від фонду отримали понад 200 тисяч постраждалих мешканців обох областей. За 10 років в партнерстві з міжнародними організаціями ми реалізували 72 проєкти, 7 з яких зараз продовжуємо імплементувати.

Напередодні Міжнародного дня волонтера у 2023 державну відзнаку Президента України «Золоте серце» вручено багатодітній матері-волотерці Наталії Киркач, голові Благодійного фонду «Слов’янське серце»

Що змінилося під час повномасштабного вторгнення?

З перших днів повномасштабного вторгнення команда включилася до екстреного реагування та евакуації мешканців населених пунктів Ізюмського району, Лиманської та Святогірської ОТГ та інших громад Луганської та Донецької областей. За цей час було врятовано понад 14 тисяч осіб.

Голова Фонду Наталія Киркач в березні 2022 була поранена під час евакуації мешканців Ізюму під час авіаційного бомбардування міста рашистами, але змогла вивезти людей до Краматорська, була прооперована у Дніпрі та близько пів року вчилася ходити заново. Вона однією з перших в Україні за вагомий особистий внесок була нагороджена відзнакою Президента України «Золоте Серце».

Голова правління БФ «Слов’янське серце» Наталія Киркач та начальник сектору протидії домашньому насильству Краматорського районного управління поліції ГУНП в Донецькій області капітан поліції Юрін Олександр Сергійович підписали Меморандум про співпрацю

У 2022 за декілька днів до окупації Святогірська Фонд був релокований у місто Дніпро, але залишається фізично працювати на території Донецької області у зоні активних бойових дій. Найбільші зусилля докладаються у Святогірській та Лиманській ОТГ.

Зараз географія наших проєктів розширилася. Це Харківська, Донецька, Дніпропетровська, Полтавська, Вінницька, Черкаська, Кіровоградська області.

Ми евакуюємо, видаємо набори, щоб закрити базові потреби людей (будівельні, гігієнічні, продуктові набори тощо), надаємо психосоціальну підтримку постраждалому населенню, здійснюємо захист дітей, відновлюємо та відкриваємо нові дружні простори до дітей, супроводжуємо у кейс-менеджменті, проводимо навчання з мінної небезпеки, проводимо навчальні тренінги для представників суб’єктів міжвідомчої взаємодії щодо реагування на випадки ГЗН, захищаємо дівчат та жінок, що постраждали від гендерно зумовленого та домашнього насильства шляхом роботи мобільних бригад (юридичний, психосоціальний та інтеграційний супроводи), активізуємо жінок, щоб збільшити їх вплив у суспільстві. Плідно працюємо разом з Донецькою ОДА. Проводимо тренінги для фахівчинь державних департаментів у сфері профілактики та реагування на випадки гендерно зумовленого та домашнього насильства.

Комплексний захід для жінок, який допомогли організувати представниці БФ «Слов’янська мрія»

2 роки поспіль «Слов’янське серце» є партнером в організації та проведенні конкурсу «Жінка року Донеччини», який спрямований на визнання, підтримку та просування ролі жінок у суспільстві та посилення їх голосу у регіоні.

У 2023 році Фонд у співпраці з Департаментом сімʼї, молоді та патріотичного виховання реалізував проєкт «Затишок» для мешканців Донецької області у Дніпрі. Основною метою проєкту було забезпечення евакуації з території області до Дніпра, повний соціальний, психологічний та юридичний супровід. Понад 2000 мешканців отримали різнопланові консультації та повний супровід, в тому числі оформлення документів та можливість проживати у безпечному місці з 3-разовим харчуванням.

Наразі фонд разом у співпраці з Департаментом сімʼї, молоді та патріотичного виховання Донецької ОДА реалізує проєкт «Сучасна жінка – нові горизонти. Крок у майбутнє!», направлений на те, щоб мешканки Донецької області були обізнаними щодо механізмів протидії та захисту від ГЗН.

Членкині Фонду на зустрічі з головою Донеччини Вадим Філашкіним

5-денні тренінги збирають жінок, що проживають у Донецькій області або ВПО Донецької області, щоб навчити їх новим знанням та навичкам, підтримати психологічно та дати натхнення на подальше життя в області.

Зараз реалізуємо проєкти щодо захисту та соціально-психологічного супроводу дітей. Це робота дитячих просторів та центрів соціального супроводу. Діти, які потребують допомоги мають індивідуальний супровід, в рамках якого вирішуються конкретні проблеми.

В просторах, дружніх до дітей, молоді та сімей, проводяться робота, спрямована на психосоціальну підтримку за допомогою ігрових активностей, майстер-класів, навчальних програм. Батьки мають можливість пройти навчання за програмою «Позитивне батьківство», яка спрямована на поліпшення знань щодо прав дітей, їх особливостей розвитку згідно з віком. Це дає можливість змінити відношення у сім’ях та впроваджувати культуру ненасильницького спілкування, що зменшує ризики насильства.

Тренінг «Я підтримую своїх друзів» для дітей

Також працюємо з дівчатами та жінками. Вони проходять навчання на тренінгах, де отримують знання щодо законодавчої бази у питаннях протидії та захисту від гендерно зумовленого та домашнього насильства, опановують психологічні практики для зменшення впливу симптомів стресу та відновлення. Мають можливість побути у колі інших жінок, підтримати одна одну, поділитись своїм досвідом. Також для них проводяться майстер-класи, спрямовані на поліпшення психологічного стану.

На сьогодні ми допомогли більш ніж 500 000 людям, постраждалим від війни, 400 000 з яких мешканці Донецької та Луганської областей. У реалізації проєктів залучено 350 співробітників близько 200 волонтерів, бюджет організації за 2023 рік склав близько 5 млн $.

Фонд та співробітники мають велику кількість подяк від різних громад Донецької, Харківської, Луганської, Дніпропетровської, Черкаської, Вінницької, Полтавської та Кіровоградської областей.

Голова фонду Наталія Киркач була нагороджена Президентом України Петром Порошенком у 2016 році іменним годинником, Президентом України Володимиром Зеленським у 2022 році медаллю «Золоте Серце», та має Почесні грамоти від очільників Донецької ОДА в різні роки.

Захід «Школа без стресу: шпаргалка для батьків як висловлювати підтримку»

Як отримати допомогу від Фонду?

Залежно від того, якої допомоги потребує людина. Можна звернутися на гарячу лінію, де ми надаємо інформацію щодо поточних проєктів і можливостей надання допомоги. Якщо ми не маємо ресурсу допомогти, ми робимо перенаправлення на партнерські організації, державні структури. Всі послуги ми надаємо безоплатно. Надання допомоги здійснюється згідно політики та правил, які відповідають міжнародним стандартам гуманітарної діяльності.

Як можна доєднатися до вашої команди?

Ми публікуємо вакансії на нашій сторінці у фейсбуці та на сайті. Людина може зателефонувати нам та залишити свої дані, щоб у разі необхідності ми залучили її до волонтерської діяльності.

Як проходить звичайний день у фонді?

У всіх  по-різному, залежно від функціональних обов’язків. Робочі поїздки на локації, підготовка та проведення заходів, робочі зустрічі, навчання, прийом бенефіціарів, робота з документами, підготовка звітності тощо. Намагаємось знаходити час для спілкування та відпочинку разом з командою.

Волонтери Фонду на відкритті класу безпеки у м. Дніпро

Які найбільші труднощі виникали за час існування фонду?

У різні періоди були різні виклики. На початку не вистачало матеріальних ресурсів, проблеми з логістикою, складно було доїхати  до віддалених локацій на лінії розмежування, де люди потребували допомоги, не вистачало знань, людського ресурсу, члени команди мали розв’язувати побутові питання, бо самі були переселенцями.

Після 2022 нові виклики – релокація, знов повернення до гуманітарного реагування, що пов’язано з ризиком, бо в першу чергу евакуювали людей з гарячих точок і надавали допомогу там. Втома та вигоряння, більший обсяг роботи у зв’язку з розширенням території діяльності.

Що для вас найважче у  роботі, а що приносить найбільше задоволення?

Зі слів різних представників та представниць команди, війна не дає можливості працювати прогнозовано, завжди відчуття невизначеності. Важко бачити біду людей. Бачити байдужість деяких представників державних структур, які мають надавати соціальний захист, а замість того не надають допомогу вразливим категоріям, замовчують інформацію щодо можливостей допомоги. У питаннях щодо реагування на випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства іноді стикаємось з небажанням поліції займатися цими справами, кваліфікувати їх саме як насильство. Іноді наші працівниці, які захищають постраждалу особу, стикаються з переслідуванням, погрозами з боку кривдників, і захисту нема з боку правоохоронних органів. Важко усвідомлювати, що не всі проблеми ми можемо розв’язати.

«Команда БФ «Слов’янське серце» працює у різних секторах гуманітарної допомоги та постійно проходить навчання з підвищення своїх компетенцій

Але ми радіємо, коли бачимо щасливі очі тих, кому допомогли. Успіхи, покращення у житті та гарні відгуки про зміни що відбулися, від тих, кому надаємо допомогу, дають наснагу та впевненість що ми можемо подолати будь-які труднощі. Задоволення приносить розуміння, що ми впливаємо на зміни на краще, і наша робота приносить результат.

Які проєкти хотіли б реалізувати в майбутньому?

Хотілося б продовжувати та розвивати проєкти, які діють щодо захисту дітей, жінок. Бо ми бачимо, яка є потреба у юридичному, психологічному та соціальному супроводі. Для жінок хотілося б створити простір для дівчат та жінок, в якому вони б отримували допомогу спілкувалися підтримували одна одну вчилися реалізовувати власні ідеї або навіть вигадувати бізнес-проєкти.

Звичайно, хотілося б повернутися до Святогірська, щоб відновити повністю наш зруйнований офіс і відновити там роботу.

“Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network”