На Донеччині протерміновані понад тисячу заяв на компенсацію за пошкоджене чи зруйноване житло

З початку дії програми “єВідновлення” жителі Донецької області подали 10 157 заяв на отримання державної допомоги для відновлення пошкодженого житла. Комісії прийняли 6 586 позитивних рішень про надання компенсацій за пошкоджене житло на суму 532, 8 мільйонів гривень. Однак є і заборгованості перед людьми, які подали заявки на відшкодування. Про це під час брифінгу повідомила заступниця директора департаменту ЖКГ Донецької облдержадміністрації Лариса Гусева.

“Заборгованість на сьогоднішній день перед людьми складає 78,8 млн. грн. Чекаємо, що ця заборгованість буде погашена”, – зазначила посадовиця.

Ще 239 заяв на компенсацію за пошкоджене житло протерміновані, бо комісії не встигають обробляти велику кількість звернень. По зруйнованому житлу вже протермінований розгляд 1 125 заяв.

 “Дуже велика кількість за останній місяць протермінованих заяв. Люди подають заяви, комісії не встигають це обстежувати, у деяких громадах неможливо обстежити по безпековим ситуаціям. Згідно чинного законодавства, розгляд заяв може бути призупинений, це не означає, що люди нічого не отримають, може бути призупинений допоки комісія зможе обстежити це житло і тоді інформація вноситься в реєстр”, – уточнила Лариса Гусева.

Жителі Донецької області подали 4 874 заяв про надання компенсацій за знищене майно, комісії вже прийняли 955 позитивних рішень, на загальну суму 1,5 мільярдів гривень.

Яку суму виплат отримали жителі Краматорська за програмою “єВідновлення”

Краматорці, чиє житло було пошкоджено внаслідок ворожих атак продовжують подавати заяви на компенсацію. Прийнято позитивних рішень по 1766 заявам на загальну суму — 147 276 903 грн. Максимальна сума компенсації в такому разі може становити 350 000 гривень за пошкоджену квартиру та 500 000 гривень за приватний будинок.

Що стосується вщент знищеного житло, то у Краматорську відповідною комісією розглянуто та ухвалено 33 позитивних рішень на загальну суму — 49 364 986 грн.

Прийом заяв продовжується. Заявку можна подати в застосунку чи на порталі Дія або в паперовому вигляді у ЦНАПі (вул. Богдана Хмельницького, 8).

Скільки приватних та багатоквартирних будинків пошкоджені або зруйновані у Донецькій області

З 24 лютого 2022 року в населених пунктах Донеччини зруйновані або пошкоджені 40 976 житлових будинків,  з них 4 184 – багатоквартирних, 36 792 – приватних.