Як платники податків  Донеччини поповнюють державний та міські бюджети

Попри складну безпекову ситуацію в області, жителі Донеччина продовжують сплачувати податки і наповнювати місцеву та державну скарбницю. Які основні податки наповнюють бюджет, розкажемо далі.

За підсумками січня-серпня цього року до зведеного бюджету країни від платників Донеччини надійшло 11,8 мільярдів гривень. Левова частка надходження забезпечена з податку на доходи фізичних осіб – більше 9 мільярдів гривень. Повідомили в ГУ ДПС у Донецькій області.

“Майже 69% сплаченого податку на доходи фізичних осіб, а саме – 6,2 млрд. гривень, спрямовано до державного бюджету країни, лише у серпні цей показник склав 821,0 млн. гривень”, – йдеться у повідомленні.

Відповідно 31% від загальної суми надходжень, а це 2,8 мільярдів гривень, залишились в розпорядженні місцевих бюджетів області.

 “І це той базис, що підтримує зараз жителів Донецького регіону”, – зазначають в обласній податковій службі.

Ще одну з ключевих ролей у забезпеченні фінансової стабільності Донецького регіону відіграє податок на прибуток підприємств, надходження якого за січень-серпень склали 129,2 мільйона гривень.

“Вагомим податком є податок на додану вартість. ПДВ є частиною ціни на більшість товарів і послуг. Його збір відбувається на кожному етапі виробництва та продажу товарів”, – уточнили в обласній податковій.

Надходження ПДВ до бюджету склали 0,9 млрд. гривень.

За використання водних об`єктів платники Донеччини сплатили більше 6 мільйонів

Цьогоріч платники рентної плати за спеціальне використання води Донецької області перерахували до бюджетів всіх рівнів 6,6 мільйонів гривень. Ця сума майже порівну розподілена між державним та місцевими бюджетами – 3,6 мільйонів гривень та 3 мільйони гривень відповідно.

“Надходження від рентної плати за спеціальне використання мають важливу роль у місцевому бюджеті області, забезпечуючи підтримку та розвиток систем водопостачання та водовідведення, що особливо важливо в умовах зношеності мережі в регіоні”, – йдеться у повідомленні.

Від власників нерухомості Донеччини місцеві бюджети отримали майже 40 мільйонів гривень

З початку 2024 року місцеві бюджети Донеччини отримали 39,5 мільйонів гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 11,5 мільйонів гривень більше за торішні показники.

Цього року юридичні особи вже сплатили 31 мільйон гривень.

Фізични особи – власники нерухомості перерахували податку на нерухоме майно до місцевих бюджетів майже 8,5 мільйонів гривень.

У 2023 році платники Донеччини сплатили податків до зведеного бюджету понад 18 мільярдів гривень

Торік до зведеного бюджету країни від сплати податків, зборів та інших обов`язкових платежів надійшло 18,3 мільярди гривень.

До Державного бюджету України надійшло 7,3 мілярди гривень, а до місцевих – 11 мільярдів гривень.

Значну частину надходжень до зведеного бюджету, або майже 85%, забезпечують наступні податки: ПДФО – 14,5 мільярда гривень, податок на додану вартість – 1 мільярд гривень.