Житло для ВПО: де шукати прихисток краматорцям, які вирішили евакуюватися

Вже більше двох років на Донеччині триває евакуація. Наразі у майже 20 селах та селищах Краматорського району оголошена примусова евакуація сімей з дітьми. Щодня власні домівки полишають сотні жителів області. Перед тими, хто зібрав валізи і вирішив шукати більш безпечні регіони, постає питання – куди їхати і де жити? Про безоплатне житло для ВПО, облаштоване владою спільно з благодійниками, розкажемо далі.

“Будиночки Хансена”: сучасне безкоштовне житло для ВПО

Внутрішні переселнці з Донеччини, Херсонщини, Луганщини, Сумщини та Харківщини, які шукають помешкання у більш мирних регіонах країни, можуть отримати тимчасове житло в селі Колонщина Київської області. Пріоритет надаватимуть людям, які щойно евакуювалися або планують зробити це найближчим часом.

Проєкт “Містечко Хансена”, що розташоване у селі Тарасівка на Київщині вже стало прихистком для десятків родин переселенців. Зараз у селі Колонщина триває підготовка до запуску другої черги будинків, призначених для старших людей. Це сучасний комплекс з індивідуальними будинками, що забезпечені усіма зручностями. Наразі відкрита реєстрація на проживання.

Новий комплекс розрахований на 200 осіб. Кожен будинок матиме чотири кімнати з меблями, побутовою технікою, кондиціонерами та іншими необхідними речами. Є власна тераса для відпочинку на свіжому повітрі. Проживання у містечку є безплатним.

Проєкт реалізується фондом американського благодійника Делла Лоя Хансена.

Для тих, хто потребує житла, доступна реєстраційна форма, яку можна заповнити за посиланням

На Львівщині відкрили новий прихисток для ВПО

У місті Добромиль на Львівщині відкрили новий прихисток для тимчасового проживання людей, які через війну втратили свої домівки. Новий шелтер розрахований на розміщення 192 внутрішніх переселенців.

Прихисток облаштували у колишній будівлі адміністративного корпусу Нижанковицького професійного ліцею.

Перед цим у будівлі провели капітальний ремонт: замінили дах і вікна, оновили системи опалення та водовідведення. Також було придбано необхідне побутове обладнання для комфортного проживання.

Будівлю відновли у межах проєкту Shelter Plus, ініційованого Українським Червоним Хрестом у співпраці з Австрійським Червоним Хрестом, органами місцевого самоврядування та Львівською обласною військовою адміністрацією.

Телефон для довідок та уточнення інформації: (067) 605-35-63.

Благодійний хостел Центру підтримки ВПО “24” у Кривому Розі

У благодійному хостелі Центру підтримки ВПО “24” одночасно можуть мешкати 48 людей. Для зручості облаштовані 12 кімнат з перегородками та двоповерховими ліжками. Кожна з кімнат розрахована на 4 людини. За правилами – внутрішні переселенці можуть перебувати у благодійному хостелі два тижні, це максимальний термін.

Тут є все необхідне:

  • кухня з мікрохвильовками, холодильником, індукційними плитами та посудом;
  • кімната для роботи та відпочинку (у разі потреби надається ноутбук);
  • сучасні душові та туалети;
  • комірки для зберігання цінних речей;
  • хостел має автономність, він забезпечений: альтернативним джерелом електроживлення (генератор), безперебійного водопостачання (свердловина), системою автономного теплопостачання (твердопаливний котел) та інтернетом (Старлінк)

Також у Центр підтримки ВПО “24” діють:

  • благодійна громадська пральня;
  • пункт видачі одягу та взуття;
  • дитяча ігрова кімната.

Перед заселенням у благодійний хостел потрібно знати наступне:

  • місце у хостелі надається за умови надання документу, що посвідчує особу (паспорт, довідка ВПО);
  • для поселення дітей обов’язковим є надання свідоцтва про народження (під час поселення з батьками), або копії свідоцтва про народження та довіреності (у разі поселення з іншою супроводжуючою особою);
  • готові прийняти людей, які евакуювалися та не мають довідки ВПО;
  • особи, які відмовляються надати документи – не зможуть жити у хостелі;
  • неповнолітні не можуть проживати у загальних номерах з іншими гостями без поселення хоча б одного з батьків або супроводжуючої особи;
  • заселення без тварин.

Скористатися послугою можна з 9:00 до 17:00, попередній запис за телефоном:

+380676868738

“Даний матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network”.