Який вигляд має “Алея Слави” у Слов’янську після завершення робіт з облаштування (Фото)

Майданчики для паркування транспортних засобів, місце для проведення панахид, зелена зона, зовнішнє освітлення, контейнери для збору ТПВ, фігурне мощення, – такий вигляд сьогодні має “Алея Слави для почесного поховання захисників та захисниць України” у Слов`янську. Роботи з облаштування тут закінчили, однак на території є порожній постамент. Після завершення бойових дій на ньому планується встановити пам’ятник військовим, які мужньо боронили країну. Усі питання про зовнішній вигляд монумента будуть вирішувати із залученням громадськості, військових та членів їхніх родин, жителів громади, чиї рідні загинули, захищаючи незалежність, про це журналістам “Pro100media” повідомила Слов`янська МВА у відповіді на інформаційний запит.

Навесні 2023 року міський голова Вадим Лях повідомив, що у Слов’янську створять “Алею Слави”. Адже на території діючих кладовищ не було можливості виділити окрему ділянку для почесних поховань загиблих героїв. Місце обрали на бульварі Героїв Крут.

“У зв’язку з військовою агресією РФ проти України почастішали звернення від військового командування та родин загиблих щодо виділення місця для поховання військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби (бойових дій). На території громади налічується шістнадцять кладовищ, сім з яких є напівзакритими. У зв’язку з обмеженням території діючих кладовищ, відсутня можливість виділити окрему ділянку для почесних поховань загиблих героїв. З метою гідного вшанування пам`яті загиблих військовослужбовців у 2023 році відведено земельну ділянку для облаштування “Алеї Слави для почесного поховання захисників та захисниць України”, – зауважили у Слов’янській МВА.

На облаштування “Алеї Слави” з бюджету слов’янської громади виділили 6 мільйонів 254 тисячі гривень.

Як обирали ескіз пам’ятника і чому вирішили встановити його після перемоги

Торік у березні містяни могли самостійно, завдяки онлайн-голосуванню, обрати ескіз пам’ятника. На загал було представлено 7 варіантів. 22% голосів слов’янці віддали за проєкт №7. Його авторка – Марія Уварова.

Водночас перше місце дісталося варіанту “відкласти вибір проєкту до Перемоги”. За це проголосували 37% городян, які взяли участь в опитуванні.

Тож було вирішено повернутись до цього питання вже після завершення бойових дій.