Жителі Краматорського району можуть отримати грошову допомогу від Карітас Краматорськ

Жителі Краматорського, Бахмутського та частково Покровського районів, які проживають у зоні 0-50 кілометрів вздовж лінії зіткнення, у населених пунктах до 5 000 осіб, можуть отримати грошову допомогу у благодійному фонді Карітас Краматорськ. Однаразові виплати надають найбільш вразливим верствам населення. Про це журналістам “Pro100media” розповіла координаторка проєкту благодійного фонду Інна Іваник.

“На допомогу відбираються бенефіціари, які відповідають критеріям з найбільшою кількістю набраних балів, а також ті, хто не отримували допомоги в інших організаціях”, – уточнила Інна Іваник.

Хто може отримати допомогу

Вже 11 місяців діє проєкт “Підтримка та забезпечення базових потреб особливо вразливих людей, що постраждали від війни, які проживають у зоні 0-50 км вздовж лінії зіткнення на півдні та сході України”. Допомогу можуть отримати:

  • люди, які не мають джерел доходу або дохід на одну особу менше 6 318 грн;
  • людина, яка критично не може задовольнити свої базові потреби;
  • люди, які належать до категорії вразливості (людина з інвалідністю 1 і 2 група, самотні люди похилого віку від 60 років, багатодітні родини від 3-х неповнолітніх дітей, самотні батьки, опікуни, які мешкають разом з неповнолітньою дитиною, вагітні, матері з дітьми до 3-х років, важкохворі).

“Якщо людина з інвалідністю 3-ї групи має якісь діагнози підтверджені сімейним лікарем або вузькокваліфікованим спеціалістом, які підтверджують важкість захворювання, то вона отримає допомогу”, – пояснила координатора проєкту “Підтримка та забезпечення базових потреб особливо вразливих людей, що постраждали від війни, які проживають у зоні 0-50 км вздовж лінії зіткнення на півдні та сході України”.

Яка сума виплат

Одноразову грошову допомогу або грант у сумі 10 800 виплачують на одну людину, однак максимальна кількість грантів на родину 4. Ці гроші отримувачі можуть використати на будь-які свої потреби і не звітувати фонду.

Ще один вид одноразової благодійної допомоги від фонду – це грант на лікування. Після отримання такої допомоги, людина має надати організації чеки, які підтверджують придбання ліків чи проходження медичного обстеження.

“Медичний грант надається у сумі 6 600 на одну особу для важкохворих. Ці кошти мають цільове призначення, вони призначені на придбання ліків та медичного обладнання, проходження діагностики, реабілітації, обстеження”, – додала Інна Іваник.

Про проєкт та куди звертатись по допомогу

Проєкт охоплює 300 населених пунктів Донеччини та 24 громади. У Краматорській територіальній громаді одноразову грошову допомогу можуть отримати жителі Малотаранівки, Шабельківки, Софіївки, Привілля, Ясної поляни та інші.

Проєкт “Підтримка та забезпечення базових потреб особливо вразливих людей, що постраждали від війни, які проживають у зоні 0-50 км вздовж лінії зіткнення на півдні та сході України” фінансується Карітасом Німеччини, Caritas international та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Auswärtiges Amt разом із Caritas Ukraine в БО “БФ “Карітас Краматорськ”.

В липні 2024 року 107 потребуючих бенефіціарів отримали допомогу на задоволення базових потреб своїх родин, а 91 особа із тяжкими захворюваннями отримала таку необхідну фінансову допомогу на лікування та медичні послуги. Загалом за період дії проєкту отримали допомогу 2 641 бенефіціар на загальну суму 21,9 млн. грн.

Детальніше про умови отримання фінансової допомоги можна дізнатись за телефоном гарячої лінії Карітас Україна 0800 336 734;

з понеділка по п’ятницю із 9.30 до 16.30 в робочі дні.