Кадровий дефіцит: на Донеччині не вистачає працівників  

На Донеччині після повномасштабного вторгнення змінилася ситуація на ринку праці. Через постійні ворожі обстріли значна частина працездатного населення виїхала. Крім того жителі області пішли служити в українське військо та захищати рідну землю. Нині в регіоні спостерігається дефіцит кадрів. Про це журналістам “Pro100media” повідомили в Донецькій ОДА.

Гостро відчувають “кадровий голод” вугледобувні підприємства. На території Донецької області діючими є 17 шахт, з яких 13 – у державній власності.

Фото ілюстративне

“Зокрема, за інформацією вугледобувних підприємств дефіцит працівників основних спеціальностей складає від 30% до 50%”, – зазначили у Донецькій ОДА.

У той же час пропозицій на ринку праці стає більше. За даними Донецької служби зайнятості цьогоріч кількість вакансій збільшилась майже на 9% у порівнянні з минулим роком.

“Найбільш затребувані наразі фахівці гірничих професій, слюсарі, водії, лікарі, медичні сестри, контролери газового господарства, також реєструються вакансії бухгалтера, економіста, секретаря, спеціаліста державної служби, інженера з охорони праці тощо. Заробітна плата у вакансіях коливається від мінімальної 8000 до 54000 грн”, – йдеться у повідомленні служби зайнятості.

Через брак кадрів жінки на Донеччині опановують нові професії

Щоб зменшити дефіцит кадрів Служба зайнятості пропонує жінкам безкоштовні курси перекваліфікації за затребуваними на ринку праці професіями, стажування на робочому місці. До прикладу, у Добропіллі жінки навчаються на машиністок підземних установок.

“Це професія, яка до війни була доступна лише чоловікам. Раніше жінки працювали на шахтах переважно геологами, маркшейдерами та спеціалістами технічного контролю”, – розповіли у Службі зайнятості.

 Як зазначили у Службі зайнятості, роботодавці не роблять жодних гендерних відмінностей у вакансіях. Вік, стать чи інші подібні характеристики не мають значення.

Скільки безробітних Донеччини були працевлаштовані

За п’ять місяців цього року 4 100 безробітних Донеччини знайшли роботу через обласну Службу зайнятості. Майже однакова кількість пошукачів була працевлаштована у Слов’янську – 768 людей та Краматорську – 762 людини. За кількістю працевлаштованих значно відстають інші міста області.

Читати також: Жінки Донеччини успішно освоюють традиційно “чоловічі” професії