На Донеччині СБУ оголосила майже п’ятдесят підозр у колабораціонізмі за пів року

Протягом шести місяців цього року СБУ на Донеччині повідомила 48 підозр місцевим, яких звинувачують у колабораціонізмі. За цей період 11 колаборантів вже отримали вироки. Про це під час брифінгу повідомила речниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

Речниця розповіла про одну з 48 підозрюваних у співпраці з ворогом. У 2014 році колишня бухгалтерка з Донецька почала працювати на окупаційну владу. Одразу після захоплення території області, виконувала обов’язки заступниці міністра фінансів, а згодом стала віцепрем`єр-міністром.

“Ми зібрали доказову базу злочинної діяльності колаборантки, яка обіймає посаду заступниці голови “ДНР”. Зловмисниця відповідає за функціонування та діяльність псевдопарламенту квазіутворення. Зрадниця також стала пропагандисткою медійною фігурою, вона з’являється у ЗМІ, використовуючи це для популяризації діяльності органів окупаційної влади та ватажків терористів”, – зазначила Галина Прищепа.

Читати також: На Донеччині за перше півріччя СБУ оголосила 33 підозри інформаторам

Слідчі СБУ заочно повідомили про підозру за частиною 5 статті 111 з позначкою 1 – це добровільне зайняття громадянином України посади пов’язаною з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади. Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

З початку повномасштабного вторгнення вже більше пів сотні жителів Донеччини були засуджені за колабораціонізм:

  • у 2022 році – було оголошено 241 підозру і 7-ро отримали вироки;
  • у 2023 році – 300 підозр і 37 вироків.