10-річчя визволення Краматорська та Слов’янська: захід у Бережанах

Як повідомляє Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани, “Україна понад усе!” – такими словами розпочала тематичний захід Оксана Муравльова, керівниця ГО «Український розмовний клуб «Файно».

Захід був присвячений 10-річчю визволення Краматорська та Слов’янська від російських бойовиків, яке відбулося 5 липня 2014 року.

У Бережанському замку подружжя Муравльових влаштувало фотовиставку, яка стала свідченням цих подій. Від 2022 року родина Муравльових живе в Бережанах, що стало для них сьомою домівкою за десять важких років.

Їхнє краматорське помешкання було спустошене, особливо родинні реліквії, зокрема фотоальбоми. На щастя, сучасні медійні засоби зберегли пам’ять про боротьбу жителів Краматорська та Слов’янська.

Фотовиставка включала знімки зруйнованих будинків, мостів, тризуба на площі, зняття ленінських пам’ятників, прапори на проукраїнських мітингах, зустрічі з генералом Сергієм Кривоносом, що обороняв Краматорський аеродром, та квіти на могилах краматорців – Народних Героїв України.

Історію доповнювали розповіді організаторів Олексія та Оксани Муравльових, журналіста Володимира Березіна. Серед численних учасників цього заходу були і краматорці.

Як і передбачалося програмою, гостям зустрічі запропонували майстер-класи з виготовлення сувенірів для ЗСУ та козацький куліш.