Товариш просить у борг, а знайома проголосувати в конкурсі танців: краматорці розповідають про новий вид шахрайства

Останнім часом активізувалися дії шахраїв, які зламують акаунти в Telegram.

Це відбувається за такою схемою: вам надходить повідомлення від одного з друзів з проханням проголосувати за дівчину, яка нібито бере участь у конкурсі танців і є донькою чи онукою людини. Перехід за посиланням провокує злам Telegram – акаунту користувача, який вирішив проголосувати. Після зламу власник акаунту втрачає до нього доступ, а з самого акаунту шахраї починають розсилати за контактною книгою прохання переказати значну суму коштів — від 8 тисяч гривень.  Шахраї використовують ваш акаунт для розсилки повідомлень вашим контактам, просячи гроші.

Стикнулися з діями шахраїв й краматорці, які поділилися з журналістами “Pro100Media” своїми історіями.

“Ми з хлопцем їхали в автівці. Йому зателефонував товариш, питає, чи все добре. Хлопець каже: “Так”. А друг питає: “А навіщо тобі 8 000 гривень?”. Він каже, що нічого такого не писав і гроші не просив. Товариш намагався з’ясувати геолокацію, звідки писали повідомлення. Вияснив, що писали з Росії. На наступний день з номера хлопця також почали надходити повідомлення всім знайомим з проханням проголосувати за якусь дівчину, з різницею у декілька хвилин. Шахраї просто йшли по списку контактів. Ми намагалися обмежити доступ іншому пристрою, але не вийшло. Довелося повністю видалитися з Telegram. Не просто додаток видалити, а саме свою сторінку.

Нам порадили ретельніше підходити до реєстрації, не вказувати номер телефону, встановити другий захист. Особисто мені повідомлення з проханням позичити гроші приходило й від ще однієї знайомої дівчини. Я телефоную їй, кажу: “Там з твоєї сторінки гроші вимагають!”. Довелося їй теж сторінку видаляти. По-іншому ніяк. Основні тексти в них однакові: “Позич 8 000 гривень” чи “Проголосуй!”, і все вони пишуть російською мовою”, – розповідає краматорка Людмила.

“Зі сторінки колишнього колеги по роботі з НКМЗ мені надійшло повідомлення в Telegram. Він начебто попросив проголосувати за свою племінницю у конкурсі малюнку.  Ось я й вирішив допомогти. Зробити добру справу. Там була “авторизація”, треба було вказати номер телефону, прив’язаний до сторінки, а потім код, що надійшов у повідомленні. Таким чином мене зламали, нібито “добрими намірами” керуючись”, – ділиться Олександр.

Стикнулася з шахраями й мати краматорки Марії.

“Вона не пам’ятає чи переходила по якихось посиланнях, просто в один день мені надійшло повідомлення, що мати просить грошей. Я одразу ж зателефонувала їй, але зайти в Telegram, де надійшло повідомлення, вона вже не змогла.

Оскільки прохання не типове і не в її манері, то ніхто не відгукнувся, всі одразу почали  дзвонили мамі. Зараз повернути обліковий запис неможливо. Я не скажу навіть що їй видало там – вона не поруч, сказати що там було не може. Довелося реєструватися в Telegram з іншого номера”, – розповідає Марія.

Зауважимо: не переходьте за не відомими посиланнями з проханнями проголосувати або ще щось, якщо знайома вам людина не попросить про це особисто телефоном. Якщо ж у соцмережі ви отримали прохання позичити гроші, навіть у формі голосового повідомлення – не поспішайте. Переконайтеся, чи справді знайомій людині потрібна фінансова допомога. Те саме стосується й голосування. Бо, перейшовши за посиланням, ви можете втратити акаунт і з нього проситимуть гроші у ваших друзів.

Для того, щоб захиститися від подібного типу шахрайства, радимо дотримуватися таких порад:

Зателефонуйте другу, який надіслав запит, щоб підтвердити його наміри, за відомим вам номером, а не за тим, що вказаний на сторінці у соцмережах. Оскільки, якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі.

Запитайте друга про те, що можете знати тільки ви – таке питання відразу викриє шахрая.

Варто, також, захистити свої акаунти від можливого зламу:

Створюйте надійні, складні паролі, не використовуйте один і той самий пароль для кількох ресурсів. Пароль має містити не менше 8 символів, літери, цифри та спеціальні символи. За можливості, оновіть паролі до облікових записів та на електронних поштових скриньках.

Використовуйте двофакторну автентифікацію. Це ускладнює доступ зловмисників до облікових записів, навіть якщо вони отримають логін та пароль – для входу до акаунту, крім логіну та паролю, потрібно буде ввести код-підтвердження, що приходить на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток.

Не переходьте за сумнівними посиланнями, навіть якщо вони надійшли від друга. Пам’ятайте: якщо його акаунт зламали, зловмисники можуть розсилати посилання, за якими ховається вірус.

Не публікуйте та не надавайте особисту інформацію (номер телефону, електронну пошту) у загальнодоступних місцях.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, напишіть заяву до Кіберполіції за цим посиланням або повідомте про випадок за номером телефону – 0 800 505 170.