Перейшли добровільно на бік ворога: 45-м жителям Донеччини СБУ оголосила підозри у колабораціонізмі

За п’ять місяців цього року слідчі СБУ оголосили 45 підозр жителям області, які співпрацюють з окупаційними організаціями, 9 – вже отримали вироки за колабораційну діяльність. Підозри та вироки оголошені заочно адже фігуранти знаходяться на окупованих територіях. Про це повідомила на брифінгу речниця ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

“Це дуже важливі юридичні кроки адже, якщо людина отримала в Україні заочний вирок, то вона не зможе виїхати за межі тимчасово окупованої території Донбасу або за територію Росії, або за територію Білорусі тому, що тоді запрацює механізм екстрадиції”, – уточнила Галина Прищепа.

Читати також: на Донеччині з початку року СБУ затримала 32 ворожих інформаторів

За словами речниці слідчі СБУ зібрали достатню доказову базу щодо уродженця Донецька, який увійшов до окупаційної адміністрації Світлодарська, його звинувачують у колабораційній діяльності.

“У травні 2023 добровільно перейшов на бік ворога і обійняв посаду заступника голови адміністрації міста Світлодарська. Наразі він має опікуватися питаннями у сфері користування українським захопленим майном, підвищенням інвестиційної привабливості регіону і забезпеченням роботи житлово-комунального господарства. Він бере активну участь в організації пропагандистських акцій на підтримку загарбників та через ЗМІ намагається сформувати думку серед населення та світової спільноти про легітимність створення та діяльності, так званої, Світлодарської адміністрації”, – зауважила речниця.

Заочно отримав вирок у вигляді 12 років позбавлення волі житель Лиману. Під час окупації міста виконував настанови ворога у сфері землекористування.

“На посаді очільника відділу земельних відносин адміністрації Красний Лиман зловмисник перевів документообіг на російські стандарти, здійснював грошову оцінку українських державних земель, укладав договори на оренду. Під час деокупації території, зловмисник разом з загарбниками втік до окупованого Єнакієвого”, – повідомила речниця ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях.

Крім того цього року СБУ викрила і повідомила про підозру 28 керівникам освітніх закладів, які співпрацюють з окупаційними адміністраціями також повідомлено про підозру і 6 працівникам ЗМІ.