евакуація дітей

В Очеретинській громаді на Донеччині залишились двоє дітей

В селищі Желанне Очеретинської громади залишаються двоє дітей. Більше дітей в громаді немає. 29 січня в громаді оголосили примусову евакуацію неповнолітніх із батьками, тоді в селах і селищах поблизу фронту жили 52 дитини.

Про це Суспільному Донбас розповів голова Очеретинської селищної військово-цивільної адміністрації Микола Коваленко.

“Батьки дітей згодні евакуюватись. Вони виїздитимуть самі до родичів. Ми поступово вивозили родини з дітьми. За два тижні вивезли 50 дітей. На час оголошення обов’язкової евакуації примусовим способом дітей в громаді було 52 дитини”, — розповів Коваленко.

За його словами, громаді залишились 1700 жителів.

“Люди не охоче евакуюються з громади. Більше людей похилого та середнього віку залишаються. Дві-три людини на тиждень їдуть. Ми вивозимо людей самі своїм транспортом, куди людям потрібно. Також вивозимо до Покровська на евакуаційний поїзд на Житомирщину”, — уточнив голова адміністрації.

За його словами, у селищі Ласточкиному, що поблизу Авдіївки, залишилась одна родина.

“Чоловік та жінка середніх років живуть у Ласточкиному. Їхня донька записувала відео для них, аби евакуювались, екіпаж “Білих янголів” та адміністрація робили спільний виїзд, але батьки відмовились їхати”, — розповів Коваленко.

Коваленко уточнив, що під час поїздки до Ласточкиного, людям завезли гуманітарну допомогу.

Він навів дані про інші села та селища громади:

  • в Орлівці залишаються близько 18 людей,
  • в Бердичах — десь 24, в Очеретиному — 500 людей,
  • зі Степового та Північного вивезли всіх жителів,
  • в Архангельському живуть троє, у Кераміку шестеро людей,
  • в Новокалиновому семеро людей, в інших населених пунктах по одній дві людини живуть.

“Обстріли у громаді постійні. Стріляють з усього по громаді. Медики у громаді працюють. Ліки завозимо ті, які можемо. Гуманітарну допомогу завозимо. Світло є тільки у Желанному та Новоселівці, в інших населених пунктів його нема. Воду надаємо генератором раз на тиждень воду зі свердловин. В грудні ми забезпечили половину населення паливними матеріалами”, — каже Коваленко.

До 2014 року у громаді було 40 населених пунктів, після 2014 — окуповані три населені пункти. До повномасштабного вторгнення у 37 населених пунктах проживали майже 24 тисяч людей.

Станом на 17 лютого 2024 року 10 населених пунктів громади окуповані, та під час вторгнення частково захоплені території населених пунктів Первомайське та Північне.