Цьогоріч СБУ викрила 300 колаборантів на Донеччині та Луганщині

У Донецькій та Луганській областях протягом 2023 року СБУ викрила 300 колаборантів. Судові вироки отримали 77 обвинувачених. Якщо порівняти кількість вироків з минулим роком, то цьогоріч – їх майже вдвічі більше. Про це повідомила під час брифінгу речниця ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

“У 2023 році викрито 74 ворожих інформатори і 40 отримали вироки. Викрито 300 колаборантів і 37 ми маємо вироків. У 2022 році ГУ Служби безпеки України в Донецькій і Луганській областях викрила діяльність 69 інформаторів, які так чи інакше сприяли ворогові і надавали допомогу в обстрілах міст Донецької області. Ми повідомили 69 підозр інформаторам і вже маємо 34 вироки. Також по статті колаборційна діяльність зареєстрували 241 підозру і отримали 7 вироків”, – зауважила речниця ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

Серед ворожих інформаторів є жителі Краматорська. Одну з них затримали цьогоріч. Жінка повідомляла ворогу місця розташування військової техніки. Наступні 12 років зловмисниця проведе у в’язниці.

“Ворожі інформатори передавали окупантам інформацію про об’єкти цивільної інфраструктури та блокпости, адміністративні будівлі виконавчої влади. Ми затримали обох фігурантів, у результаті контрдиверсійних заходів виявилось, що одна з фігуранток жителька Краматорська. Вона передавала ворогові відомості щодо розташування техніки радіоелектронної розвідки і ППО, а також графіки ротації ЗСУ. Дистанційно вона передавала ці відомості через рідного брата, який воює на боці окупантів та входить в систему інформаторів, так званої “ЛДНР”, – розповіла Галина Прищепа.

Також СБУ викрила ще одну інформаторку з Краматорського району. Жінка надавала російським спецслужбам дані про розташування та переміщення військових підрозділів і техніки ЗСУ у прифронтових районах Донецької області.

«Цією зрадницею виявилась староста однієї з релігійних громад Краматорського району, яка розпочала співпрацю з ворогом у червні 2023 року. Головні цілі окупантів – місця базування військової сили і військовий полігон. Також зрадниця передавала напрямки пересування броньованої техніки іноземного виробництва. Їй повідомили про підозру», – уточнила Галина Прищепа.

За словами речниці ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях свої вчинки засуджені та обвинувачені у колабораційній діяльності пояснюють тим, що хотіли допомогти, бо вважали, що з РФ буде жити краще або казали, що їм дуже потрібні гроші.