газ

60 населених пунктів Донеччини залишаються без газопостачання: деталі від голови “Донецькоблгазу”

В Донецькій області 60 населених пунктів поки неможливо підключити до газопостачання, розказав Суспільному Донбас голова правління “Донецькоблгаз” Вадим Батій. Газ є у жителів 110 міст, сіл та селищ. Як працівники “Донецькоблгазу” відновлюють мережі у звільнених рік тому населених пунктах та щодня усувають наслідки обстрілів та негоди — розповідаємо.

“Взагалі в нас було 350 тисяч абонентів, зараз відновили на 220 тисяч абонентів. У нас було 220 населених пунктів, куди ми поставляли газ. На сьогоднішній день 51 населений пункт окупований і 60 населених пунктів, де немає газу. Там, через те що перебита основна труба газооператора, не працюють оператори ГРС — це Торецьк, Селидове, в тому напрямку”, — повідомив голова правління “Донецькоблгаз”.

Житель звільненого восени 2022 року Лимана Володимир під час активних бойових дій з міста не їхав: жив в під обстрілами та в окупації без світла, води та газу. Газопостачання в його будинку поновили два місяці тому.

“Раніше дрова, вугілля купував. А тепер і тепло стало, і приготувати, і чай попити, і помитися простіше, швидше. Не те що на пічці, поки нагрієш те відро, або каструлю, поки принесеш у ванну тазик — простіше стало”, — розповів чоловік.

Дровами на зиму, попри те, що газопостачання підключили, теж запасся. Планує топити грубу, бо так дешевше: “Потроху підтоплюємо. Ми вдвох з дружиною. І пенсія у нас по 3 500, а нам і поїсти, і хліб купити, і масло хочеться”.

За рік після деокупації в Лимані відновили газопостачання для 1 600 домогосподарств. Підключають за зверненням від людей, які повертаються, розказав голова правління “Донецькоблгаз”.

“Багато будинків взагалі зруйнованих, де ніхто не проживає, і ми від’єднали їх від основної мережі. В багатоповерхівки ми взагалі зараз не повертаємо, тому що вони в більшій частині своєї зруйновані. Там люди не живуть. Там треба або запускати весь будинок або взагалі не вийде запускати”.

Якщо в селі вулиця зруйнована і всі місцеві мешканці виїхали, а газопровід зруйнований обстрілами російських окупантів, підземну газову трубу “консервують”, пояснив Батій.

“Ми ті вулиці, де немає будинків — позаглушували: обрізали, заглушили, не пустили газ на вулицю. Як повернуться люди, ми будемо далі ремонтувати їх. Зараз ремонтуємо там де є люди, де необхідно в першу чергу”.

Зокрема, продовжують відновлювати газопостачання у деокупованому селі Дробишеве, там вже підключили 200 домогосподарств з шести сотень, які були підключені до повномасштабної війни.

Місцева жителька Валентина розповіла, що опалює будинок газом, проте запас дров на зиму зберігає: “Хто зна, як буде. Без дров страшнувато. Запас трохи є, тож вистачить про всяк випадок”.

Окрім відновлення газопостачання в області працівники “Донецькоблгазу” щодня усувають наслідки обстрілів та негоди. Працівників з початку повномасштабної війни залишилося вдвічі менше, розповів голова правління Вадим Батій.

“Дуже багато людей повиїжджали, сім’ями виїжджали. Як правило, на такому підприємстві працюють цілими родинами — батько, дід, вся родина. І як виїжджають, то виїжджають всією родиною. І велику ділянку родини доводиться заповнювати іншими людьми. Без людей дуже складно”, — описав ситуацію Вадим Батій.

У нас взагалі було дві тисячі людей, зараз залишилося тисячу. Наполовину менше стало, але роботи стало в рази, в п’ять разів більше”.

Надалі, за його словами, працюватимуть над відновленням газопостачання в Святогірську та Богородичному.