Понад 100 підстанцій запустили. Як на Донеччині після окупації відновлюють електромережі

370 кілометрів електромереж відновили енергетики Донеччини у деокупованих населених пунктах Святогірської та Лиманської громад. Із якими складнощами стикаються фахівці ДТЕК Донецькі електромережі та що розповідають місцеві про півтора року без електропостачання — у репортажі. Донецькі енергетики продовжують відновлювати електроенергію у деокупованих селах Лиманської та Святогірської громад, які перебувають під російськими обстрілами. Місце, де працюють наразі, не називають у цілях безпеки.

“За цей час ми подали світло більш ніж 15 тисячам родин у 20 населених пунктах Святогірської та Лиманської громад. Заживили чотири лікарні та амбулаторії, п’ять об’єктів водоканалів, “пункти незламності”, мережі зв’язку та інші об’єкти критичної інфраструктури”, — повідомив інженер Сергій Морозов.

Працюють енергетики у бронежилетах та касках. Щоб дістатися до пошкоджених ліній електропередач, зрізають гілки дерев та використовують автовежу.

На деяких ділянках енергетикам потрібна допомога саперів із Держслужби надзвичайних ситуацій, зазначає Сергій Морозов.

“Після звільнення наших територій одразу після військових і саперів заходили наші бригади, щоб відновити світло в нашому регіоні. Роботи дуже ускладнюються тим, що багато територій заміновано і час від часу проходять обстріли, тому що лінія фронту проходить поруч”, — пояснює Сергій Морозов.

Житель Лиманської громади Василь жив без світла майже півтора року.

“При каганцю жив, брав картошину й олію — і сидів при цьому світлі. Отак і жив. Води хіба що накачати, так й все. Чайник ставив лише, аби чаю попить”, — згадує житель Краматорського району Василь.

Жителька Краматорського району Любов розповідає, жити півтора року без електрики важко: воду носили з колодязя, їжу готували на дровах.

“Півтора року без світла жити тяжко, до колодязя по воду. Наварить їсти, треба десь дров роздобути, а потом наварить. Зарядка телефона, накачати води, приготовить їсти”, — розповідає жителька Краматорського району Любов.

Коли не було світла заряджали телефони від генератора.

“Ходили групувались, спочатку носили в один двір, все село телефони носило, генератори теж не в усіх є. Ви попробуйте самі: вимкніть дома і не добу чи двоє, а год і п’ять місяців”, — згадує жінка.

За словами Сергія Морозова, після деокупації Лиману та Святогірська енергетики відновили у цих громадах 370 кілометрів електромереж, відремонтували та увімкнули 14 високовольтних підстанцій та 126 трансформаторних підстанцій.