Навчають, лікують та захищають: хто з жительок Краматорська та району бере участь в  обласному конкурсі «Жінка Донеччини»

У Донецькій області триває конкурс «Жінка Донеччини». Ми продовжуємо розповідати про номінанток з Краматорська та району.

Серед них жінки, які лікують, керують, навчають, захищають, популяризують українську культуру і не тільки.

«Жінка Донеччини». Номінація «Жінка у владі»

Олена Саєнко – начальник Фінансового Управління Краматорської міської ради. Свою кар’єру почала у 1994 році у банківській сфері, де з позиції касира пройшла шлях до начальника Управління.

Найважливішим для Олени, як керівника фінансового управління, було прийняття особистого рішення – залишитися у місті. Незважаючи на те, що Краматорськ  міг опинитись в зоні можливих бойових дій.

На початку квітня 2022 року фінансове управління складалося з двох осіб: керівника – Олени Саєнко та головного спеціаліста, які забезпечили своєчасне фінансування видатків місцевого бюджету.

Не зважаючи на відсутність більшості працівників, фінансовим управлінням, яке очолює Олена Миколаївна, було своєчасно розроблено перший воєнний бюджет на 2023 рік, який супроводжувався суттєвим скороченням фінансового ресурсу, а виконання бюджету здійснювалося в режимі запровадження жорстких заходів з оптимізації витрат.

За сумлінну роботу Олена Саєнко неодноразово була нагороджена грамотами та подяками.

«Жінка Донеччини». Номінація «Правозахисниця року»

Марія Тюріна – родом з невеличкого селища на Закарпатті. Зараз вона проживає у Слов’янську. У 2005 році закінчила фізико-математичний факультет Слов’янського державного педагогічного університету.

Марія починала з посади інспектора в приймальнику – розподільнику для дітей. Сім років вона працювала з дітьми, які скоїли злочини, але не досягли віку кримінальної відповідальності, які неодноразово тікали з дому чи спеціальних закладів.

Влітку 2014 року Марія була призначена на посаду помічника начальника відділу міліції зі зв’язків з громадськістю у Слов’янську.Після реорганізації обіймала посаду старшого інспектора з комунікації Краматорського районного управління поліції.

В галереї її телефону практично не знайти особистих фото. Там перші хвилини обстрілів цивільного населення та їх наслідки, там евакуація та надання допомоги. І все це для того, щоб світ бачив правду і знав, чого вартує свобода.

«Жінка Донеччини». Номінація «Психологиня року»

Юлія Сахарова практичний психолог.З 2018 року Юлія працює в опорному закладі загальної середньої освіти імені Василя Стуса Краматорської міської ради Донецької області.

Працює з учнями індивідуально, залучає їх до групових занять, проводить активну просвітницьку роботу. Неодноразово ділилася досвідом на засіданнях міських, обласних методичних об’єднань для практичних психологів, проводила тренінги для вчителів, адміністраторів закладів міста і батьків.

Юлія – засновник та організатор міських і обласних фестивалів розвитку особистості «РАсти пРОСТо». Під її наставництвом учні закладу перемогли в проєкті «UPSHIFT», отримали грант і створили центр емоційного розвантаження «Emoji», який у 2021 році був визнаний кращим центром інклюзивних практик України.

У рамках шкільного табору «Веселка» організувала арттренінги.

Юлія – справжній професіонал, який допомагає дітям соціалізуватися та розвиватися, батькам – знаходити з ними спільну мову, педагогам – відновлюватися та знаходити нові джерела для натхнення. Юлія, майстер спорту України зі спортивної аеробіки, проводила заняття для педагогів навчального закладу.

«Жінка Донеччини». Номінація «Культурне досягнення року»

Людмила Василенко народилася в мальовничому місті Лиман. Освіту отримала в Лиманському медичному коледжі та Австрійській вищій школі етикету. Працювала медикинею. Поряд з цим, вона завжди захоплювалася творчістю й бажанням приносити користь людям, займалася громадською діяльністю.

У 2015-2016 роках Людмила була волонтером Інтернаціональної компанії «HelpAge», допомагаючи з розв’язанням життєвих проблем людям похилого віку в зоні конфлікту на Донбасі.

З 2015 р. є членкинею Літературного об’єднання «Промінь». Людмила захоплюється живописом, барельєфом, ландшафтним дизайном. У місті Лиман у 2014 році пройшла особиста виставка її картин. З 2021 року є членкинею Конгресу Літераторів України, Всеукраїнського об‘єднання «Письменники Бойківщини».

Працює Людмила під творчим псевдонімом Мила Василенко. Є авторкою восьми збірок віршів: «Довга дорога додому» «Графиня», «Крила задля Софії», «Паралель», «Ось так!», «На відстані слова», «56 днів», «Сміхотульки». Є соавторкою 23 літературних альманахів, які були надруковані протягом 2021-2022 років. Не забуває Людмила й про дітей. Збірки дитячих віршів побачили світ у 2023 році.

Людмила Василенко нагороджена Всесвітнім орденом Золота зірка «Культурна дипломатія» за збереження та розвиток української культури, є лауреатом Міжнародної премії «Культурна дипломатія», Національної премії в галузі культури по версії проєкт «КУЛЬТУРА 111 ТИСЯЧОЛІТТЯ» за збереження та розвиток сучасного мистецтва України» 2023 рік.

«Жінка Донеччини». Номінація «Вчителька року»

Ірина Савчук вчитель української мови та літератури Краматорської української гімназії Краматорської міської ради Донецької області

Учні Савчук Ірини Григорівни щороку показують високі результати на Всеукраїнській учнівській олімпіаді з української мови та літератури, Міжнародному конкурсі знавців української мови ім. Петра Яцика, Міжнародному мовно-літературному конкурсі ім. Т. Г. Шевченка, конкурсі-захисті МАН. За результатами ЗНО з української мови та літератури у 2011, 2012, 2014, 2019, 2021 рр. гімназія серед сотні кращих шкіл України.  

Цьогоріч теж неймовірний успіх : Рищенко Анна, учениця Ірини Григорівни Савчук – переможниця Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури, Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика, а також склала НМТ з української мови на 200 балів.

Ірина Григорівна охоче презентує свій досвід роботи з філологічно обдарованими учнями колегам гімназії, міста, області на курсах підвищення кваліфікації вчителів української мови та літератури, науково-практичних конференціях, семінарах, проводить майстер-класи, вебінари.

«Жінка Донеччини». Номінація «Медикиня року»

Світалан Копляноклікарка.Після закінчення в 2001р. медичного університету за спеціальністю «Лікувальна справа», пройшла інтернатуру за фахом «Терапія» в Слов’янській центральній районній лікарні. Самостійну лікарську діяльність лікаря-терапевта розпочала в терапевтичному відділенні рідної лікарні.

В грудні 2019 року успішно пройшла конкурсний відбір на зайняття посади директора комунального некомерційного підприємства «Слов’янська центральна районна лікарня». Під керівництвом Світлани Валеріївни лікарня надає медичну допомогу навіть в умовах воєнного стану в повному обсязі.

За свою працю Світлана Валеріївна неодноразово була нагороджена грамотами: у 2020 році нагороджена почесною грамотою Голови Слов’янської районної ради за особистий внесок у розвиток системи охорони здоров’я злагоджену організацію надання медичної допомоги населенню в умовах пандемії корона вірусу COVID-19, високий професіоналізм та сумлінну працю. Також нагороджена почесною грамотою Першого президента України за активну громадську позицію, вагомий внесок у забезпечення розвитку і процвітання держави, сумлінну працю, високий професіоналізм, незламний патріотизм, любов до України та створення її позитивного іміджу.

У 2023 році Світлана Валеріївна нагороджена відзнакою Міністерства оборони України медаллю «За сприяння Збройним Силам України».

Більше інформації про номінанток тут

Конкурс проводиться управлінням сім`ї, молоді  та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької обласної державної адміністрації у співпраці з громадськими організаціями у межах реалізації державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у Донецькій області.