Чи передається рак спадково?

Чи передається рак спадково? Розповідають лікарі з Краматорська

Чи передається рак спадково? Це запитання цікавить багатьох людей. Якщо розглянути його з наукового погляду, то сам рак безпосередньо не передається у спадок.

Про це повідомляє Обласне територіальне медичне об’єднання Краматорська.

Від батьків до дітей може бути передана мутація, яка підвищує ризик виникнення онкології. Таке передавання можливе, якщо статева батьківська клітина містить дефектний ген. Мутація в ньому стане частиною зародкової клітини. Надалі з кожним її поділом, розвитком ембріона та протягом життя мутація копіюватиметься і її навіть можна буде знайти у кожній клітині організму.

Водночас частка гена, успадкована від другого з батьків, в більшості випадків буде нормальною. У результаті всі клітини організму міститимуть одну мутовану копію гена і одну нормальну. А статеві клітини розділяться навпіл: половина з мутацією, інша половина – без. Таким чином, для дітей ризик успадкувати мутацію становитиме 50%.

У випадку з неспадковим раком усі мутації – це випадкові поломки в генах, які накопичилися протягом життя. Людина з такими мутаціями не отримала їх від батьків і не може передати своїм дітям.

Загалом умовно спадковими вважаються лише 5-10% всіх випадків онкології.

Яккщо вам потрібна фахова консультація лікаря-онколога, то звертайтесь за адресою: м. Краматорськ вул. О.Тихого, 31.

Або телефонуйте:

  • 0502903449 – реєстратура;
  • 0502903430 – колцентр.