Бахмут - обличчя геноциду

Виставка “Бахмут – обличчя геноциду 1942-2022”: Свідчення минулого та сучасні реалії

Проходячи через часові бурі, національний історико-меморіальний заповідник “Бабин Яр” в місті Києві, прийняв на своїх стінах виставку, яка справедливо називається “Бахмут – обличчя геноциду 1942-2022”. Журналісти Pro100Media побували на ній та зробили сюжет для читачів.

Ця виставка, що відбулася під патронатом Донецької обласної військової адміністрації, Бахмутської міської військової адміністрації та Міністерства культури та інформаційної політики України, стала можливою завдяки співпраці Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”, Бахмутського краєзнавчого музею та Української асоціації професійних фотографів.

Експозиція включає непересічні спогади свідків страшних подій 1941-1943 років, архівні матеріали Бахмутського краєзнавчого музею та низку документальних фотографій, що свідчать про жахливі події у місті Бахмут від 2022 до 2023 року. Ці роботи створили талановиті фотографи, серед яких Костянтин і Влада Ліберові, Сергій Коровайний, Андрій Дубчак та Георгій Іванченко. Окремої уваги заслуговують роботи Клеменса фон Ведемеєра, що засновані на хроніках капітана Вермахту Фрайхера Харальда фон Віінґгофф-Ріша.

Головна мета виставки – провести паралель між минулим і сучасним, вкотре підкреслити неминучість переосмислення подій минулого і звернення уваги на сьогодення. “Бахмут – обличчя геноциду 1942-2022” глибоко чіпляє душі відвідувачів, змушуючи їх зупинитися й задуматися над наслідками війни і насильства.

Події, які сталися у січні 1942 року, коли понад 3000 євреїв та інших мешканців Бахмута німцями було ув’язнено в підвалі колишньої будівлі НКВС, і протягом кількох днів люди перебували там без їжі та води. Потім частину бранців розстріляли, а решту – живцем замурували в покинутій штольні алебастрової шахти. І події, які відбуваються в сьогоднішній реальності в місті Бахмут, перегукуються: за місто вже рік йдуть пекельні бої, у ньому не залишилося жодної вцілілої будівлі, місцеві мешканці залишилися без житла і вимушені були виїхати.

Відвідати виставку можна з 1 по 31 серпня 2023 у виставковому центрі «Жива пам’ять», Бабин Яр, вул. Юрія Іллєнка, 46 А. Графік роботи: понеділок – п’ятниця 10:00-19:00, субота-неділя – 11:00-18:00.

Вхід безкоштовний.