Дизайнер з Краматорська Антон Хрупін: про випуск авторської поштової марки та переїзд до столиці

До Дня Героїв України дизайнер з Краматорська Антон Хрупін випустив нову авторську поштову марку «День Героїв України».  Минулого року Антон став автором відразу двох поштових випусків – «Вільні. Незламні. Непереможні» і «Слава Збройним Силам України!» та продовжує свій творчий шлях, уславлюючи українських героїв. «День Героїв України» представлений у вигляді маркового аркуша з 9 марок і листівки, виготовлені за проєктом «Власна марка». Весь дохід з кожного 10-го набору буде перерахований на потреби ЗСУ. 

Журналіст “Pro100Media” поспілкувався з дизайнером та дізнався чим надихався Антон при створенні марки та як її придбати.  

Антон, як взагалі ви стали дизайнером?  
 
Я працював на Новокраматорському машинобудівному заводі. Тоді, паралельно з основною працею, вивчав програми “Photoshop” та “Illustrator”. Потім робив в студії, яка займається розробкою мобільних ігор. Там вже здобув основні для професії навички. У 2014, коли почалась війна, ми з родиною переїхали у місто Дніпро. В цьому місті я вже почав працювати самостійно.  

Коли ви створили першу поштову марку?  

Перша марка була зроблена до Дня Незалежності у 2022 році. Перед тим, як отримати пропозицію від Укрпошти на розробку дизайну я виклав у соцмережі портрет Володимира Зеленського. Одна знайома сказала мені, що було б дуже гарно побачити щось подібне на поштових марках. На той момент я не сприйняв це серйозно,  бо зовсім не бачив такий дизайн на марках. Але все одно я вирішив взяти участь у конкурсі. Так згодом з’явилась моя перша марка.  

Взагалі за весь цей час скільки марок ви створили?  

 Після того я зробив на замовлення Укрпошти блок арок «Слава Збройним Силам України!» до Дня захисників та захисниць. Тоді разом з відомим військовим та блогером Валерієм Маркусом у Києві ми взяли участь у спецпогашенні.

В погашенні першої я не приймав участь, це робили Президент України та колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Але я був у залі Маріїнського палацу серед гостей заходу.

23 травня, до Дня Героїв України, була погашена третя моя марка. Але вона перша власна. На Укрпошті я замовив друк та особисто займаюсь її реалізацією. Річ у тому, що після попаредніх було багато запитів від людей, писали, що хотіли б бачити нові марки, а ніяких проєктів з Укрпоштою не було вже більше ніж пів року. Тому я вирішив запустити власний проєкт, щоб зібрати кошти для допомоги Збройним Силам України та підтримати їх. 

На цей час довелося вже зібрати якусь суму?  

Це поки що невелика сума. Тому що сьогодні тільки другий день продажу.  

Як можна придбати марку? 

Можна написати мені, наприклад у фейсбуці чи інстаграмі, я поясню всі деталі як це можна зробити. 

Чим ви надихалися при створенні саме такого дизайну марки?  

На марці зображено збірний образ сучасного українського захисника, героя, який гордо дивиться в бік ворога. Позаду героя можна побачити абстрактні образи предків: лицаря Київської Русі, козака та воїна УПА. Це наша славетна історія. День Героїв це ж не тільки свято сучасності, це день всіх Героїв, які багато років боролися на Вільну Незалежну Україну. Всі ці образи мене й надихнули.  

Я розумію, що дуже довго наша історія замовчувалась. Але під час війни я переосмислив для себе багато речей і бачу що багато століть тому українці боролися за свободу, як саме й зараз.  

До речі, сучасний полігональний стиль марки обраний таким не випадково. Ця марка є своєрідним продовженням марки «Вільні. Незламні. Непереможні.» та «Слава Збройним Силам України!» які були презентовані раніше.  

Робота над якою з марок найбільше вам запам’яталась? 

Мабуть, це перша, тому що працювати над нею я почав після ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська. Ця подія настільки відклалась в душі, що мені дуже захотілося зобразити це на марці. Хотів, щоб там були колиска, іграшка-коник, валізки. Пам’ятаю досі як старанно все це малював. Морально було дуже важко.  

Окрім марок, над чим ще зараз працюєте?  

Працюю на мікростоках (мікростоки – це інтернет-майданчики, де фотографи чи ілюстратори продають свою графіку необмежену кількість разів, – прим. ред.), виставляю, продаю там свої роботи. Також займаюсь фрилансом.  

Чи є у вас вже задуми на інші поштові марки?  

Задуми, звичайно є, але я боюсь, щоб це не було дуже часто. Хочеться, щоб вихід чергової марки був подією для філателістів, а не звичайною буденністю. Зараз багато різного відбувається. Ось, наприклад, як днями у Білгороді. Тому думки є.  

Хто імпонує вам з сучасних дизайнерів?  

Мені дуже подобається Дмитро Кристовський. Це сучасний український художник. На мій погляд, в нього дуже цікава авторська графіка. І він теж малює війну.  

Яким для вас був початок повномасштабного вторгнення? 

Ми були в Краматорську, валізи вже стояли зібрані, але автівка була в ремонті.  23 лютого мені зателефонував друг, сказав, що, мабуть, завтра щось почнеться. Казав, треба виїжджати, але бажано не у бік Харкова. 24 лютого ми вже виїхали з міста, спочатку в Дніпро, бо жили в цьому місті раніше. Квартира була некомфортною для життя з дітьми, тому пізніше на деякий час ми повернулись в Краматорськ та вже вдома більш детально шукали місто, куди евакуюватись. Згодом поїхали до міста Кам’янське, а в кінці серпня 2022 переїхали до Києва.  

Після Перемоги ви плануєте повернутися до Краматорська? 

Планів повертатись поки що немає. Ми другий раз вже виїжджаємо з Краматорська. В нас були плани побудувати літній будинок на Голубих озерах під Лиманом, я вже навіть будівництво розпочав, але все зруйнувала війна. Зараз мені здається, що ми не повернемось в Краматорськ, щоб там жити постійно. Але все ще може змінитися.