Флешмоб «Я ❤️ вишиванку»: єднаймося у вишиваному родинному колі РАЗОМ у це традиційне свято

Вишиванка – це не просто вбрання, це історія та душа нашого народу. Вишиванка є символом не однієї епохи, а кожного покоління українців. Тому в третій четвер травня ми одягаємо вишиванку для того, щоб ще раз нагадати світу і собі, що ми, українці!

Олександр Скрипник, керівник провідного колективу нашого міста «Краматорські дівчата та хлопці» розповів журналісту Pro100media про організований колективом флешмоб до Всесвітнього дня Вишиванки. «Україна – це милозвучна рідна мова, вишитий рушник і задушевна лірична пісня. Без любові до української пісні, без розуміння символіки української вишивки не станеш справжнім українцем. І навіть не зрозумієш українську душу. Наш колектив підтримує українські традиції і за мету флешмобу «Я ❤️ вишиванку» ми ставили об’єднати у це свято усіх краматорців у родинному вишиваному колі». Публікуємо найкращі роздуми краматорців «Вишиванка – для мене це…»

Оксана Мордовіна

Оксана Мордовіна, інженер І категорії відділу кадрів НКМЗ.

Українська вишиванка, як на мене, як і українська мова – це наш код ідентичності як українців, це наш QR-код, який посилає нас до своїх корінь. Вишиванка – це наша історія, міфологія, релігія, душа нашого народу, це – символ нескореності та родової пам’яті. Візерунки, якими уквітчана вишиванка, несе сакральний зміст, природну магію і є дуже потужним оберегом.
Різноманітність візерунків, символів та кольорів які використовуються в вишиванках говорить про багатонаціональний склад нашої української родини та про нашу багату культурну спадщину. Сьогодні вишиванка виступає нашою сучасною зброєю проти російської навали.

Юлія Токар

Юлія Токар, вчитель ліцею імені В.Шеймана.

«Вишиванка – краса, що захищає ідентичність»

Вишиванка – один з багатьох національних символів повсякденного життя українців, який супроводжував наш народ з давнини. Це символ нескореності, волі, патріотизму…
Вишиванка – це оберіг, святиня, історія, дорогоцінна пам’ятка, риса національного характеру, врешті решт – дуже красиве вбрання.
Саме в ці складні часи, коли український народ вкотре виборює право на державну незалежність, є можливість проявити гордість та право на приналежність до спільноти українських громадян, виявити повагу до самобутньої культури, захищати українську ідентичність.

Анна Найданова

Анна Найданова, Senior HR Manager.

Вишиванка для мене, це символ єднання з пращурами, з історією, корінням. Як нитка з голкою кожним стібком створює візерунок, так і ми будуємо свою історію. Вона поза часом як і наше прагнення свободи, внутрішня сила та незламний дух. Це було за часів князя Володимира, козаків і є зараз. Вишиванка поза часом, вона те вічне, що актуально завжди. Якось моя подруга сказала :”Якщо ти не знаєш що вдягнути, вдягни вишиванку”. Ґадаю вона права. Українці, що були змушені виїхати, клали вишиванку до валіз. І коли закордоном ми виходили на мітинги, то одразу було видно, що українці-єдина команда, не домовляючись, ми мали власний дрес-код. Впевнена, що пройдуть століття і хтось з наших праправнуків, носитиме вишиванку і пишатиметься тим, що народився в Україні!

Людмила Березовська

Людмила Березовська, методист Донецького обласного еколого-натуралістичного центру.

Від бабусі до онучки. Для нашої родини вишиванка – це не просто красивий, ошатний одяг і не данина моді, а справжній зв’язок поколінь, сімейні традиції, любов та повага до історії нашої держави. Ще бабуся прикрашали вишитими рушниками ікони на покуті, прикривали, вишитими скатерками святково вбраний стіл і кожний сімейний раритет займає особливе місце в душі та зберігається і передається з покоління у покоління нашого роду.

Єва Снісаренко, учениця 10 класу Великодальницького ліцею Одеська область

Єва Снісаренко, учениця 10 класу Великодальницького ліцею Одеська область.

Що означає вишиванка для мене? Вишиванка для мене, у сучасних умовах – це те, що нагадує та символізує Україну. Немає нічого кращого за рідну землю. У нас неймовірна країна – за це ми маємо завдячувати нашим предкам, які відстоювали наші кордони та берегли свободу і незалежність.
У ці важкі часи для нашої країни безбожні сусіди хочуть скорити мій народ, зруйнувати неньку-Україну. Багато наших міст, як відкриті рани – понівечені та болючі. Українці ще ніколи не були настільки згуртовані та непоборні.
Вишиванка є і оберегом для українського народу. Одягаючи вишиванку, стає по-святковому радісно на душі.
Сорочки рятували козаків у боях, маленьких діток від недуг, оберігали кохання молодят. Ось і зараз нехай вишиванка захищає наших воїнів і дає їм сил відстоювати наше спокійне сьогодення.
Я так мрію, щоб настав день Перемоги і це буде надзвичайне свято, яке будуть святкувати всі українці по всьому світу. У цей день усі одягнуть свої найгарніші вишиванки, і залунає пісня Перемоги.
Слава Україні! Героям Слава!

Зараз – особливий час. Ми звертаємося до джерел народної творчості, до народних традицій. І як радісно усвідомлювати, що вони сьогодні оновлюються, оживають, і, мабуть, чим більше ми будемо їх знати, тим життя наше буде радіснішим, духовно багатшим.