Світлана Фоміна: унікальність реабілітаційного центру «Донбас-Прикарпаття» – у людях: фахівцях та слухачах, які стали величезною та єдиною родиною

Зараз, коли в Україні тривають воєнні дії, вся країна працює заради Перемоги. Усі українці мають колективну відповідальність, тому ніхто не може стояти осторонь: хтось працює на користь фронту, хтось підтримує економіку країни, хтось виконує громадську, медичну роботу — і ці люди також неймовірно допомагають тим, хто зараз воює зі зброєю в руках на передовій! Світлана Фоміна, директорка центру реабілітації «Донбас», розповіла журналісту Pro100media про те, чим саме допомагає фронту, бійцям та нашим співгромадянам сучасний реабілітаційний центр «Донбас», який практично з нуля почав свою діяльність на Прикарпатті.

Фото реабілітаційного центру «Донбас-Прикарпаття»

⦁ Пані Світлано, розкажіть, будь ласка, про діяльність центру реабілітації «Донбас» до повномасштабного вторгнення?

Центр реабілітації «Донбас» завжди був одним із найзатишніших куточків в рідному місті Краматорськ. Так склалося, що дика, кривава війна різко змінила наше життя, поділивши його на ДО та ПІСЛЯ. ДО – це була мирна праця в державній реабілітаційній установі «Центр комплексної реабілітації людей з інвалідністю «Донбас». В будівлі Центру були розташовані медичні та господарчі приміщення, гуртожиток на 75 осіб, харчоблок, навчальні класи, спортивні зали. До нас приїжджали слухачі зі всієї України.
Наш Центр здійснював комплексні реабілітаційні заходи, спрямовані на створення умов для всебічного розвитку осіб та дітей з інвалідністю. В Центрі можна було отримати послуги з професійної реабілітації за деякими професіями. Для наших слухачів були організовані екскурсії, фестивалі, різноманітні майстер-класи. Слухачі брали участь у Всеукраїнських та міських акціях, конкурсах: конкурс для дівчат та чоловіків з інвалідністю “Краса без обмежень” та “Мужність без обмежень”, який проводився у Донецькій області в межах проєкту “Світ без обмежень”. Також – брали участь в інклюзивному фестивалі дитячої творчості «Майбутнє Донбасу» – відкритому соціокультурному адаптаційному заході для дітей та дітей з інвалідністю Донецької області. Вірю, що традицію організації інклюзивних свят, балів, заходів продовжимо після нашої Перемоги!

Фото реабілітаційного центру «Донбас-Прикарпаття»

⦁ З якими складнощами центр стикнувся під час евакуації?

Коли Краматорськ знову опинився в епіцентрі бойових дій – виникло питання повторної евакуації центру. Слід згадати, що у 2014 році, із початком активної фази бойових дій на Донеччині, колективу центру вже доводилося організовувати евакуаційні заходи та займатися вивезенням людей з інвалідністю у більш безпечні місця країни. Тоді працівників та слухачів Центру прийняла Одеська область. Через 8 років ситуація повторилася у жорсткішій формі.
За простим словом «евакуація» стоїть величезна робота, вирішення безлічі адміністративних та соціальних питань, подолання психологічних проблем. Після повномасштабного вторгнення працівники установи допомагали слухачам спакувати речі, придбати квітки, надавали психологічну допомогу. Було спаковано обладнання закладу та документи. Всі ці цінності було перенесено до сховища.

Фото реабілітаційного центру «Донбас-Прикарпаття»

На щастя, вивезти людей на безпечну територію вдалося ще залізницею, до того, як по вокзалу Краматорська було завдано ракетного удару. Хтось зі слухачів повернувся додому, хтось улаштувався на новому місці, хтось виїхав за кордон. До Івано-Франківська переїхало 16 працівників закладу. Але через постійні затримки зарплатні деякі працівники вимушені були переїхати до інших міст, де оренда житла була дешевше. Частина працівників продовжує працювати в Краматорську, доглядає за будівлею та зберігає матеріально-технічні цінності.
Значно складніше відбувалася евакуація обладнання. Усю роботу доводилося виконувати шляхом особистих спроб і помилок, а найчастіше витрачати власні кошти, заправляти транспорт і долати тисячі кілометрів. Потрібно було об’їхати низку міст на західній Україні, обраних для евакуації, зустрітися з керівництвом, з’ясувати, чи є там необхідні приміщення, чи готова адміністрація нам їх надати. Простягнути руку допомоги нам були готові абсолютно різні регіони країни: Івано-Франківськ, Тернопіль, Кривій Ріг, Стрий, Дніпро, Трускавець, Східниця, Дрогобич, Ужгород, Чернівці, Горішні Плавні – міста, де нам могли б надати підтримку.

На першому етапі ми шукали склади, куди можна було б вивезти обладнання. Завданням номер два був пошук приміщення, де Центр згодом міг би відновити свою роботу. Я особисто об’їхала Тернопільщину, Львівщину, Хмельниччину, Буковину, Закарпаття та Прикарпаття. Всі розуміли, що установі потрібно працювати, але гідного приміщення не надавали. Пропонували або будівлі в занедбаному стані, промисловій зоні чи в далеких селах без розвиненої інфраструктури. Лише в Івано-Франківську обласна влада запропонувала приміщення, практично, в центрі міста. Протягом 3-х місяців відбувалась процедура погодження та підписання договору про оренду.
Все реабілітаційне, медичне, спортивне та інше обладнання, що необхідне для повноцінної роботи закладу, було нарешті, перевезено до м. Івано-Франківськ. Але і ця будівля (1957 року побудови) потребувала ремонту. На ремонт було залучено донорські кошти. Ремонт виділеного нам приміщення йшов з неймовірною швидкістю. Коштом донорів обладнано доступний акушеро-гінекологічний кабінет, дитячий простір та ресурсну кімнату, реабілітаційне обладнання та побутові речі. І вже у вересні ми розпочали роботу на новому місці.

⦁ Під час чергових обстрілів Краматорська було влучення у споруду, де раніше розташовувався центр реабілітації «Донбас», які масштаби руйнувань? Чи підлягатиме територія відновленню?

Так, під час чергових обстрілів м. Краматорська було влучення у будівлю нашої установи. Є руйнування стін демонстраційного залу. Але, сподіваємося, що будівля ще підлягатиме відновленню та після перемоги ми повернемося до рідного міста і будемо надалі успішно працювати. Це не означає, що ми плануємо поїхати з Прикарпаття. В наших планах залишити у м. Івано-Франківську філію центру. Саме такі думки надихають мене на подальшу роботу. Особисто я та колектив Центру працюємо в тилу і робимо все, що в наших силах заради скорішої перемоги та відновлення нашої держави.

Фото реабілітаційного центру «Донбас-Прикарпаття»

⦁ Як пройшла адаптація на новому місці?

Наша установа практично з нуля почала свою діяльність на Прикарпатті. Хочу висловити велику подяку команді, з якою вже в евакуації ми змогли відкрити оновлений центр та дати старт новій роботі! Ми постійно відчуваємо підтримку з боку обласної та місцевої влади Франківщини. Вже склалися доброзичливі та сталі професійні стосунки з різними департаментами та управліннями.

⦁ На сьогодні яким категоріям населення фахівці центру надають послуги з комплексної реабілітації? Та які саме послуги отримують пацієнти?

Фахівці нашої установи надають якісні послуги з комплексної реабілітації дітям/дорослим з інвалідністю, військовим та цивільним, які отримали поранення або хвороби внаслідок війни. В рамках комплексної реабілітації центр надає послуги з:

  • соціальної реабілітації;
  • психологічної реабілітації;
  • фізичної реабілітації;
  • фізкультурно-спортивної реабілітації;
  • медичного спостереження та медичної реабілітації.
Фото реабілітаційного центру «Донбас-Прикарпаття»

⦁ З яких фахівців складається команда супроводу процесу реабілітації військовослужбовців?

Звісно, процес реабілітації має дуже важливе значення для наших військовослужбовців. Бо кожному з них необхідна не лише фізична, й психологічна та соціальна реабілітація. В Центрі «Донбас-Прикарпаття» таку допомогу надає мультидисциплінарна команда фахівців: лікарі та фахівці з ЛФК, масажисти, ерготерапевти, соціальні працівники та психологи. Всі наші герої мають свою історію успіху та бажають повернутися до центру з метою продовження реабілітаційного курсу.

Фото реабілітаційного центру «Донбас-Прикарпаття»

⦁ Чи плануєте Ви після перемоги повернутися на рідну Донеччину?

Я абсолютно впевнена у нашій Перемозі Коли закінчиться війна, ми обов’язково повернемося до Краматорська, наново все відбудуємо, відновимо центр реабілітації та налагодимо роботу. Але і в Івано-Франківську реабілітаційному центру також бути! Тому що наша робота потрібна та важлива!
Ми в тилу робимо все можливе, щоб Україна перемогла!

Тетяна Бобровська та її тренер Іван Головенко