30 квітня – 105 років з дня звільнення Донбасу від більшовиків

У лютому-березні 1918 року армія Української Народної Республіки спільно із військами союзників стрімко звільняла українські землі від більшовицьких загонів.

Про це пише Донецька обласна державна адміністрація.

Одним із завдань групи було встановлення контролю над ресурсами Донецького кам’яновугільного басейну (у спогадах на позначення Донбасу зустрічаємо поняття «Донецький водозбір» або «Донецька заглибина»).

Робітнича делегація Краматорська зустріла вояків Слов’янської групи з хлібом-сіллю та подарувала український прапор з написом «Нехай цей стяг буде благословенням робітників у боротьбі за незалежну, соборну Україну. Ми з вами!».

Після завершення військової операції запорожці несли гарнізонну службу в Бахмуті, Слов’янську, Микитівці, Дебальцевому та Краматорську. Штаб Сікевича знаходився у Микитівці. За наказом генерала Натієва, воїни Слов’янської групи охороняли державне майно на Донбасі та сприяли відновленню занепалої вугільної промисловості.

Наприкінці травня Сікевич отримав новий наказ: охорону всього Донецького басейну передати місцевій цивільній, залізничній і німецькій владі, а війська групи перевести на північ сучасної Луганщини, де зайняти демаркаційну лінію з більшовицькою росією. Невдовзі сюди прибули також військові Кримської групи Болбочана. Запорожці знову об’єдналися і були реорганізовані в Окрему Запорізьку дивізію. Службу на кордоні дивізія несла до часу антигетьманського повстання в листопаді 1918 року.