Релоковане підприємство з Донеччини ремонтує підіймачі до “Мрії”

Кореспонденти Суспільного побували на релокованому підприємстві з Донеччини, яке виробляє гідравлічні інструменти, та поспілкувалися зі співвласниками. Ті розповіли: на Хмельниччині відновили виробництво та ремонтували підіймачі до літака “Мрія”.

Сергій Неліпа – співвласник підприємства, що виробляє гідравлічні інструменти, які можуть підіймати велику вагу. Чоловік розповідає: двічі евакуював своє виробництво через агресію Росії. Вперше перевозив обладнання у 2014 році, тоді переїхав у межах Донецької області. З початком повномасштабного вторгнення Росії, каже, вивіз підприємство на Хмельниччину: “На початку бойових дій все зупинилось, всі проєкти зупинилися. Ми трохи попрацювали в лютому, допомогли Збройним силам. Дізнався про програму релокації підприємств, подав заявку”.

За словами підприємця, зараз орендують цех та відновили виробництво. Частину обладнання, каже Сергій Неліпа, також орендували, бо власне вивезли не все: “Два токарних верстати, фрезерувальний верстат, прес випробувальний, навіть не прес, рама випробувальна – 800 тонн у нас була. Виробляємо гідравлічне обладнання: домкрати, знімачі, насоси, маслостанції, преси”.

На Хмельниччині ремонтували гідравлічні підіймачі до літака “Мрія”, розповідає інший співвласник підприємства Віталій Кіцмен: “В комплекті – три підіймачі гідравлічних. Два були просто неробочі, які стояли. Третій був в Гостомелі, його побило – залетіла ракета. Побило осколками. Погорів він там”.

Віталій Кіцмен каже: 160 тонн зводить один такий підіймач. За словами чоловіка, підприємство взялося їх ремонтувати, бо вже мало досвід. Два підіймачі зробили за місяць, третій – за два, бо не було креслень, розмірів, не було з чого їх брати, тобто, нформації було дуже мало.

Віталій Кіцмен розповідає: робота над цим проєктом йому запам’ятається, цим можна буде з кимось поділитися, розповісти. “Всі знають, що таке літак “Мрія”, і якусь частину до його ремонту доклали ми. Трішки гордість якась”, – додає чоловік.

Підприємству не вистачає спеціалістів, розповідає Сергій Неліпа. Зокрема, каже токарі і фрезерувальники – це досить дефіцитні спеціальності, навіть в Донецькій області.

63 підприємства переїхали на Хмельниччину за урядовою програмою Релокації бізнесу із зони бойових дій або наближеної з початку повномасштабного вторгнення Росії, розповіла директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерина Савчук. За її словами, якщо підприємство планує переїхати в одну із умовно безпечних територій, вони мають подати заявку через сайт Мінекономіки, де зазначають профіль діяльності, вимоги до приміщення або умов перебування. Переїзд залізницею підприємству оплачує держава.