Хотіла втекти в Росію: СБУ затримала жінку з Донеччини, яку підозрюють в роботі на РФ

Довічне ув’язнення загрожує 38-річній жительці Селидового на Донеччині, яку підозрюють в роботі на російську розвідку. Її затримали на Кіровоградщині, звідки вона планувала втекти до Росії.

Про це повідомили у Telegram Служби безпеки України та на сторінці Донецьої обласнї прокуратури.

За версією слідства, підозрювана входила до агентурної групи російської ФСБ, яку українські розвідники нейтралізували у жовтні 2023 року. 38-річна жінка фіксувала рух важкої бронетехніки ЗСУ біля Авдіївки. Пізніше фіксувала укріпрайони та позиції артилерії неподалік Покровська.

У Донецькій прокуратурі розповіли, що у 2023 році підозрювана їздила на окуповану територію до сина і отримала там російський паспорт. За версією слідства, вона хотіла проживати на території “ДНР”, тому погодилась працювати на російську розвідку.

“Упродовж місяця підозрювана передавала результати власних спостережень за розташуванням підрозділів Сил оборони та засобів артилерійського ураження у м. Селидове. Крім того, жінка писала текстові повідомлення, де зазначала місця дислокації особового складу й техніки наших захисників у навколишніх населених пунктах”, — розповіли в прокуратурі.

Жінку працювала на ФСБ навіть під час евакуації з Донеччини, стверджують в прокуратурі.

“Навіть покидаючи область, підозрювана відмічала на своєму шляху об’єкти, що також могли зацікавити росіянина, про що згодом йому доповідала. Зокрема, жінка ініціативно поширила інформацію про місця зосередження українських військових у м. Покровськ”, — повідомили у слідстві.

38-річна жінка виїхала до міста Світловодськ у Кіровоградську область. Звідси вона планувала виїхати до Євросоюзу, а потім — в Росію, стверджують в СБУ.

Жінку підозрюють у державній зраді в умовах воєнного стану, частина 2 статті 111 Кримінального кодексу України. Вона перебуває під вартою.

Їй загрожує довічне позбавлення волі.