Основні принципи догляду за здоров’ям очей у дітей

Органи зору людини повністю розвиваються до 8 років, тому важливо, щоб у цей період батьки ретельно стежили за здоров’ям очей своєї дитини. Якщо проблеми виявлено одразу, з ними легше впоратися. А починати догляд за здоров’ям очей малюка потрібно ще на етапі вагітності матері, забезпечивши їй якісне харчування та комфортні умови життя, щоб усі органи та системи плода формувалися та розвивалися правильно.

Особливості дитячого зору

У перші дні після народження малюк розрізняє лише чорно-білі об’єкти, а кольоровий зір починає формуватися через кілька тижнів. Для його правильного розвитку потрібно показувати немовляти предмети великих розмірів та яскравих кольорів, а також включати нічник у приміщенні у темний час доби.

У однорічному віці дитина бачить так само, як і доросла людина, але процес розвитку очей триває. Тому важливо, щоб, крім педіатра, серед фахівців був і досвідчений офтальмолог для дитини, щоб стежити за здоров’ям його зору.

Лікар зможе помітити проблеми, якщо вони з’являться, за різними симптомами, про які не знають батьки. Планово до нього на прийом дітей потрібно наводити на першому році життя, після цього — у 3 роки (навіть якщо скарги відсутні), а потім — перед вступом до школи (6-7 років).

Після початку навчання в першому класі навантаження на зір зростає, тому воно може погіршитися навіть у здорових дітей. Щоб не допустити серйозних проблем, важливо щороку відвідувати лікаря-офтальмолога.

Спосіб запобігання погіршенню зору у дитини

Зміцнення зорової системи допомагає знизити ризик розвитку хвороб та погіршення зору у дитячому віці. Способів для цього існує багато, у тому числі й такі, які перелічені нижче:

  1. Більше часу проводити на свіжому повітрі або за різними активностями, менше — перед моніторами та екранами гаджетів.
  2. Насичувати раціон вітамінами, корисними для зору. У щоденному меню дитини повинні бути овочі зеленого та червоного кольорів, сезонні фрукти, зелень, молочні продукти, морська риба, м’ясо.
  3. Правильно організувати робоче місце, де дитина робить уроки, читає і т.д. Воно має бути добре освітленим, у тому числі і настільною лампою, а монітор комп’ютера потрібно ставити на відстані 50 см від обличчя.

Якщо дитина часто примружується, погано бачить написи на дошці, очі червоніють або з’являються інші неприємні відчуття, необхідно звернутися до лікаря, щоб вчасно розпочати лікування.