оборона

У Лиманській громаді більшість закупівель спрямовані на оборонні потреби та придбання палива

З початку року Лиманська міська військова адміністрація провела 37 закупівель на суму понад 64 мільйона гривень. Про це під час чергового засідання робочої групи “Прозорість та підзвітність” повідомив заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Бойко.

Про це повідомляє Донецька обласна державна адміністрація.

Начальник Лиманської міської військової адміністрації Олександр Журавльов доповів, що основні категорії закупівель у 2024 році включали паливно-енергетичні ресурси та оборонні потреби. Були закуплені значні обсяги дизельного пального для забезпечення транспортних потреб громади та підтримки діяльності інфраструктурних об’єктів. Також придбано обладнання та матеріали для оборонних потреб. Зокрема Лиманська МВА здійснювала закупівлі для облаштування військово-інженерних споруд, серед яких загороджувальні піраміди, вироби з дроту, окопна сітка та інша продукція подібного плану.

Кошти витрачались також на відновлення та ремонт інфраструктури, зокрема проводився ремонт доріг на вимогу військових. Тривають роботи з ліквідації несанкціонованих звалищ твердих побутових відходів. Для цієї потреби комунальне підприємство “Лиманський Зеленбуд” закупило пальне, контейнери змінного типу під сміттєвози та послуги з ремонту автотранспорту.

В умовах воєнного стану з метою забезпечення швидкості та оперативності реагування на потреби громади було дозволено використовувати спрощені процедури. Однак, усі операції ретельно фіксувалися, що забезпечувало належний контроль за кожним етапом процесу закупівель.

Найбільші труднощі, з якими зіткнулася громада, полягали в тому, що не всі постачальники погоджувались заїжджати на територію Лиманщини. Деякі постачальники припинили взагалі діяльність, що зменшило конкуренцію та ускладнило проведення тендерів. Також вартість певних товарів у зв’язку з бойовими діями дещо зросла. Незважаючи на це, закупівлі було проведено вчасно та з дотриманням необхідних вимог щодо прозорості та підзвітності.

Перевірок та зауважень щодо закупівель на Лиманщині не було.

Учасники робочої групи “Прозорість та підзвітність” мали декілька запитань до Олександра Журавльова, однак не з приводу самих процедур закупівель, а щодо дотримання якості матеріалів, придбаних для військових потреб на етапі проведення тендеру. Адже важливо, щоб процедура закупівлі закривала потреби наших захисників, матеріали вчасно постачались, а їх якість відповідала всім необхідним вимогам.