Президент України відзначив державними нагородами паралімпійців Донецької області та їхніх тренерів

Президент Володимир Зеленський зустрівся з учасниками національної паралімпійської збірної команди України – чемпіонами і призерами ХVIІ літніх Паралімпійських ігор у Парижі та відзначив їх державними нагородами. У церемонії також узяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і Міністр молоді та спорту України Матвій Бідний.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації.

Глава держави зауважив, що Україна пишається всіма своїми спортивними героями, адже паралімпійці ще раз продемонстрували світові: українці – це нація сильних людей.

«Ваші перемоги вкотре довели: наші люди здатні долати абсолютно всі перешкоди та складнощі, як ніхто вміють боротися та здобувати перемоги. Дякую вам за вашу силу, за це ваше вміння бути вище, ніж будь-які обставини. І хочу подякувати всій нашій команді України – кожному й кожній, хто працює зі збірною, хто допомагає, хто вас постійно підтримує», – наголосив Володимир Зеленський.

Згідно Указу Президента України від 18.09.2024 року №635/2024, державними нагородами України за успішний виступ на ХVІІ літніх Паралімпійських іграх відзначені 9 спортсменів і 4 тренери Донеччини – представники Донецької обласної дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю та Донецького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт».

Ордена князя Ярослава Мудрого ІV ступеня удостоєний Андрій Казначеєв – старший тренер з пара плавання, особистий тренер Андрія Трусова, Данила Чуфарова, Марини Піддубної, Ігоря Німченка.

Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня відзначений Єгор Дементьєв, чемпіон та срібний призер з пара велосипедного спорту.

Орденом «За заслуги» І ступеня нагороджений Роман Полянський – срібний призер з пара веслування академічного.

Ордена «За заслуги» ІІ ступеня удостоєний Андрій Трусов – дворазовий чемпіон та триразовий срібний призер з пара плавання.

Орденами «За заслуги» ІІІ ступеня відзначені: Антон Крюков – срібний призер з пара пауерліфтингу; Ігор Німченко – срібний та бронзовий призер з пара плавання; Данило Чуфаров – дворазовий срібний та дворазовий бронзовий призер з пара плавання; Світлана Казначеєва – старший тренер з пара плавання, особистий тренер Андрія Трусова, Марини Піддубної, Ігоря Німченка.

Орденів «За мужність» ІІ ступеня удостоєні: Олександр Комаров – чемпіон та дворазовий бронзовий призер з пара плавання; Ярослав Семененко – бронзовий призер з пара плавання.

Орденом княгині Ольги І ступеня нагороджена Марина Піддубна – чемпіонка та бронзова призерка з пара плавання.

Почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України» присвоєно: Василю Лисенку – особистому тренерові Олександра Комарова, Ярині Матло – особистому тренерові Данила Чуфарова.