Україна планує здати Покровськ? Розвінчуємо черговий російський фейк

Майже весь вересень російські ЗМІ та проросійські групи у соціальних мережах поширюють новину про начебто готовність та плани України здати Покровськ.

Сьогодні журналісти “Pro100Media» розповідають чому ця інформація неправдива та що насправді відбувається в Покровську.

Скриншот з російського інтернет-видання

Як джерело для новин про здачу Покровська пропагандисти найчастіше обирають  українського депутата Романа Костенка, секретаря комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який, як стверджують росіяни, заявив, що втрата Покровська для України не є катастрофою.

Скриншот з російського інтернет-видання

Однак насправді ще наприкінці серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що було ухвалено рішення додатково посилити оборону Покровського напрямку.  

Скриншот з телеграм-каналу Володимира Зеленського

Роман Костенко теж не казав нічого про “не катастрофічну” здачу Покровська. В черговий раз росіяни використали свій найулюбленіший спосіб для вигадування новин про Україну – висмикнути цитату з контексту.

В інтерв’ю NV Костенко лише зауважив, що сподівається, що ворога не пустять в Покровськ, і просування російської армії в цьому напрямку може коштувати ворогу дорого. А також він додав, що не погоджується з думкою про те що захоплення Покровська повністю обвалить фронт.

“Є ключові території, є якісь висоти, але навіть якщо росіяни візьмуть Покровськ, це не означатиме, що війну програно. Це буде ще одним боєм у цій війні. Тому боротимемося далі. Жодної катастрофи –  сто відсотків – не станеться. Головне, щоб це не стало надалі серією катастроф, які призведуть до подальшої поразки”, – сказав нардеп.

Також росіяни розповсюджували інформацію про те, що українські військовослужбовці вийшли з оточення у Покровську та потребують медичні засоби, форму та амуніцію.  Але згідно з картою DeepState, російська війська не знаходяться в Покровську, а перебувають за понад 10 км від міста з одного боку, тому про оточення мова не йде.

Карта DeepState станом на 20 вересня

Жодної інформації, про те, що росіяни оточили ВСУ в Покровську не писали надійні українські та міжнародні ЗМІ, не згадували військові аналітики чи військовослужбовці Сил оборони України. 

Також треба зауважити, що інформації про підрозділи, які, нібито, вийшли з оточення  в новині, яку поширюють РосЗМІ немає. Також не вказані реквізити, куди потрібно перераховувати кошти. Зауважимо також, що подібні вкиди почали з’являтися ще з початку серпня 2024 року, коли лінія фронту від Покровська була ще далі, ніж зараз. 

Що насправді відбувається на Покровському напрямку

Сьогодні, 20 вересня, в етері “КИЇВ24” офіцер 1-го окремого загону ЦСП «ОМЕГА» Влас пояснив, що для Росії наразі найголовнішим завданням є захоплення Донецької області. У них обмежений час через майбутню зміну погоди, яка значно ускладнить їм просування.

Скриншот з телеграм-каналу “Київ 24”

“Проглядається висока активність ворога, щоб встигнути скористатися  умовами погоди, тому що коли розпочнуться дощі, проводити штурмові дії росіянам буде дуже складно, а може бути й неможливо”, – заявив військовий. 

 Він підтвердив, що росіяни  активно намагаються штурмувати Покровськ.

“Вони йдуть маленькими групами, намагаються хоча б десь закріпитися, але ми робимо все для того, щоб їм не вдалося ні на якій ділянці закріпитися. Вони тільки намагаються і ми одразу їх вибиваємо”, – сказав Влас.

Військовий також додав, що на певний час просування ворожих сил у напрямку Покровська було зупинено, але ворог  підсилився на цьому  напрямку. Також росіяни змістили акцент атак на Селидове, Українськ, Гостре, Желанне, Лисівку.  

Як заявив в коментарі “РБК-Україна військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, подальші спроби просування окупантів на Донеччині залежать від їхніх успіхів, зокрема в районі Селидового.

“Усе залежить від того, яка буде ситуація на півдні Покровського напрямку. Як швидко ворог зможе сформувати південний фланг та які в них будуть результати у районі Селидового”, –  заявив Олександр Коваленко.

Він додав, що українські захисники проводять тут високоякісну оборону, тож росіян немає змоги прорватися та закріпитися, щоб розпочати міські бої в Селидовому. А поки населений пункт під контролем України, спроба наступу окупантів на Покровськ становить великі ризики для них. Те ж саме стосується і квадрата Гірник-Курахівка-Зоряне. Контроль над цією ділянкою не дає можливості ворогу просунутися в сторону Курахового.