Вибухи пейджерів: Ізраїль попереджав США про операцію у Лівані — CNN

Влада Ізраїлю попередила Сполучені Штати про підготовку операції в Лівані, під час якої у членів угрупування “Хезболла” вибухали пейджери. Але Тель-Авів не розкрив подробиць того, що саме було заплановано.

Про це повідомляє CNN, посилаючись на трьох ізраїльських посадовців, які обізнані у цьому питанні.

За їхніми словами, операція обговорювалась, зокрема, під час телефонної розмови між очільником Пентагону Ллойдом Остіном і міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галантом вранці 17 вересня.

Це означає, що американські чиновники перебували в невіданні, поки через деякий час не зʼявилися повідомлення про “тисячі пейджерів”, що вибухнули. Це сталося, коли держсекретар США Ентоні Блінкен летів з Вашингтону до Каїру.

CNN додає, що це не перший випадок, коли Ізраїль вдається до “провокаційних дій” у той момент, коли Блінкен перебуває на Близькому Сході. Але ця подія викликала занепокоєння щодо ескалації, якої США намагаються уникнути.

Блінкен згодом заявив, що США не знали про “ці інциденти” і не були причетні до них.

Крім цього американський посадовець розповів CNN, що США по закритих каналах передали Ірану, що не брали участь в операції, тому Тегерану не варто йти на ескалацію.

17 вересня у Лівані одночасно вибухнули тисячі пейджерів, які бійці ісламського бойового угруповання Хезболла використовували для зв’язку. В результаті чого щонайменше дев’ять людей загинули та близько 3 тисяч поранені. Серед загиблих двоє бійців Хезболли, один із яких був сином члена ліванського парламенту від Хезболли.

Напівофіційне інформаційне агентство уряду Ірану Mehr News повідомило, що в Бейруті в результаті вибуху пейджера постраждав посол Ірану Моджтаба Амані.

Бойовики Хезболли пообіцяли помститися Ізраїлю після звинувачень у підриві пейджерів по всьому Лівану.