Укренерго: в Україні знеструмлені близько 600 населених пунктів

Необхідність ощадливого споживання електроенергії зберігається. Негода знеструмила 86 населених пунктів у восьми областях. Через бойові дії та з інших причин сьогодні вранці повністю або частково знеструмлені 578 населених пунктів.

Про це станом на ранок понеділка, 16 вересня, повідомили в Укренерго.

Сьогодні, 16 вересня, рівень споживання електроенергії, станом на 9:30, був на 6,4% нижчим, ніж в цей же час попереднього робочого дня – у п’ятницю, 13 вересня. Це пояснюється зниженням температури у західних областях. Вчора, 15 вересня, добовий максимум споживання був зафіксований увечері. Він був таким же, як і тиждень тому – у неділю, 8 вересня.

“Необхідність ощадливого споживання електроенергії зберігається. Будь ласка, не вмикайте одночасно кілька потужних електроприладів з 16:00 до 22:00”, — зазначили в Укренерго.

Енергетики нагадали, що зараз українська енергосистема продовжує відновлюватись після дев’яти масованих атак росіян, у ній зберігається дефіцит потужності, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти.

  • Через бойові дії та з інших причин сьогодні вранці повністю або частково знеструмлені 578 населених пунктів. Через бойові дії є нові знеструмлення у Донецькій, Дніпропетровській, Херсонській, Харківській, Сумській областях.
  • Через негоду на ранок були знеструмлені 86 населених пунктів — у Київській, Чернігівській, Хмельницькій, Херсонській, Одеській, Запорізькій, Дніпропетровській, Полтавській областях.
  • З технічних причин є знеструмлені споживачі на Одещині, Полтавщині, Сумщині та Львівщині.

Імпорт

Відбуватиметься протягом доби з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 18 300 МВт*год, з максимальною потужністю в окремі години до 1426 МВт.

Експорт

Не відбувається і не передбачається.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що, якщо не буде подальших обстрілів енергооб’єктів, Україна могла б пройти зиму без відключень. Водночас, за даними розвідки, Росія готує наступні масовані атаки по енергосистемі України.

Глава уряду 10 вересня розповів журналістам, що ця зима буде не менш важкою, ніж попередні. Можливо, навіть найважчою. За його словами, складно прогнозувати, скільки годин без електрики будуть українці взимку та чи будуть відключення взагалі.