На Донеччині прискорились темпи евакуації: за останній місяць виїхали у безпечні місця втричі більше жителів, ніж за попередній період

За останні тижні внаслідок просування російських військ на Донеччині, зросла кількість жителів, які виїжджають до більш безпечних регіонів. З початку серпня залишили свої домівки близько 50 тисяч. І це втричі більше, ніж у липні. Ці дані під час брифінгу повідомив начальник відділу оперативно-чергової служби Донецької ОДА Дмитро Петлін.

Фото ДСНС: евакуація з Торецької громади

“За липень було евакуйовано близько 13 400 осіб, з яких 1 120 – дітей. З початку серпня, коли безпекова складова стала більш складною, більше людей почали виїжджати самостійно або за допомогою спеціальних служб та волонтерів. На даний час (кількість евакуйованих станом на 28 серпня за місяць – прим.редактора) 47 тисяч людей евакуювались, серед них – 4 745 дітей”, – уточнив Дмитро Петлін.

Нині триває примусова евакуація родин з дітьми у 23 населених пунктах Краматорського та Покровського районів. Наразі у містах та селах, де оголошена примусова евакуація залишилось 4 935 дітей.

Багато неповнолітніх знаходяться у Костянтинівській громаді, а саме у місті Костянтинівка, близько двох тисяч. Як зазначив посадовець, така велика кількість неповнолітніх у місті, бо евакуацію оголосили нещодавно.

Куди евакуюють людей з Донеччини

Наразі з Донеччини є два евакуаційні маршрути: до Кіровоградської та Закарпатської областей. Евакуація безкоштовна, людей заселяють у місця тимчасового проживання, здебільшого це гуртожитки.

“На вокзалі евакуйованих зустрічають представники місцевої влади, волонтери, медичні працівники, психологи. Розселення у нас сьогодні безкоштовне, здійснюється у Кіровоградську та Закарпатську області у місця тимчасового поселення. Ці місця обладнані належним чином, людина забезпечується безкоштовним місцем, там є можливість приготувати собі їжу”, – повідомив начальник відділу з питань надання соціальних послуг департаменту соціального захисту населення Донецької ОДА Дмитро Пожарський.

В евакуаційних потягах жителі забезпечені гарячим харчуванням завдяки співпраці з міжнародною благодійною організацією World Central Kitchen.

Скільки людей живе на підконтрольній українському урядові частині Донеччини

До повномасштабного вторгнення на території Донеччини підконтрольній українській владі було 1 мільйон 973 тисячі жителів. За роки великої війни евакуювались 1 мільйон 468 тисяч людей, серед яких 177 тисяч – це діти.

Однак близько 230 тисяч людей повернулись додому з евакуації і нині в області 399 тисяч жителів.