оборона

Піраміди, “єгоза”, трос. Закупівлі для оборони Мирнограда на понад 57 мільйонів гривень: що відомо та коли отримають

Мирноградська міська рада провела три закупівлі в межах заходів та робіт з територіальної оборони. Сума, яку витратять, — понад 57 мільйонів гривень. Розповідаємо, що відомо про закупівлю для міста Донеччини, до якого наблизився фронт.

Результати закупівель виконавчий комітет Мирноградської міської ради оприлюднив на порталі “Прозорро” 15 серпня, повідомляє Суспільне.

Закупівлю проводили — без використання електронної системи.

  • 32 мільйони 400 тисяч витратять на загороджувальні піраміди: 20 тисяч штук має поставити ТОВ “АСКБ”
  • 17 мільйонів 280 тисяч спрямували на бар’єрний рубіж типу “Єгоза”: 2400 штук має поставити ТОВ “ХКЗ”,
  • 7 мільйонів 704 тисячі коштує трос: 60 тисяч метрів має поставити ПАТ “Стальканат”.

Всі три закупівлі проведені, договори укладені, термін дії угоди вказаний 31 грудня 2024 року.

У розпорядженнях про закупівлю йдеться:

“у зв’язку з складною безпековою ситуацією в громаді, існує нагальна потреба у закупівлі елементів інженерних споруд та матеріалів для здійснення невідкладних заходів для облаштування та поліпшення оборонних позицій Мирноградської територіальної громади та недопущення просування противника територіями громади”.

Кошти виділили 9 серпня на запит від військових від 31 липня.

Інженерні споруди та матеріали профінансували з бюджету громади, повідомив Суспільне Донбас телефоном начальник Мирноградської військової адміністрації Юрій Третяк. Він пояснив, що закупівлю здійснили на запит військового командування.

“У нас надходить заявка від військового командування, є нормативні процедури, ми їх проходимо і закуповуємо. Зараз ми закуповуємо матеріали для невибухових загороджень. Це буде не лише це (оприлюднені 15 серпня закупівлі — ред.), плануються і інші закупівлі. Ми закуповуємо зараз те, що військовим потрібно першочергово. Ми закуповуємо і найближчими днями будемо це отримувати. А угода діє до кінця грудня, на випадок, якщо буде потреба корегувати. Це стандартна процедура. Але ми найближчими днями це будемо отримувати”, — пояснив Юрій Третяк.

“Ми закуповуємо зараз те, що військовим потрібно першочергово. Закуповуємо і найближчими днями будемо це отримувати. Виконання робіт не в грудні. Це дія договору до грудня” – Юрій Третяк начальник Мирноградської МВА.

За його словами, план оборони міста корегується відповідно до ситуації на фронті і відповідає за військове командування.

“План оборони міста існує. Згідно з ситуацією на фронті він корегується. Але це прерогатива військового командування”, — пояснив Юрій Третяк.