За хабар у 500 тисяч доларів. СБУ затримала заступника міністра енергетики, який хотів вивезти обладнання з Донеччини

Заступника міністра енергетики України, а також енерготрейдера, очільника компанії з Миколаївщини та керівника шахти з Донеччини затримали за підозрою в організації корупційної схеми. Їх підозрюють у тому, що намагались вивезти з Донеччини унікальне обладання під виглядом евакуації.

Про це повідомили у Telegram Служби безпеки України.

За версією слідства, заступник міністра запропонував керівникам підприємтва на Львівщині передати видобувне унікальне та дефіцитне обладнання однієї із шахт Донеччини, неподалік Покровська. За дозвіл, чиновник вимагав хабар у 500 тисяч доларів США, розповіли у Службі безпеки.

Один із підозрюваних у корупційній схемі. СБУ/Telegram

“Щоб отримати дозвіл на евакуацію обладнання із зони бойових дій та його використання на шахтах західного регіону, навесні цього року представники галузі звернулися до заступника Міністра енергетики. Однак посадовець, в чиї обов’язки входило збереження гірничої техніки, почав вимагати гроші за її вивезення”, — розповіли в СБУ.

Усього до корупційної схеми заступник міністра залучив ще трьох людей — приватного енерготрейдера, очільника енергетичної компанії з Миколаївської області та керівника видобувного підприємства з Донеччини.

“Саме з цього гірничого комбінату мали розпочати евакуацію устаткування після отримання організатором оборудки частини хабаря”, — повідомили в Службі безпеки.

Частина хабаря. СБУ/Telegram

500 тисяч доларів підозрювані отримали у кілька “траншів”, їх затримали під час отримання частини хабаря.

Їх підозрюють в одержанні неправомірної вигоди службовою особою, частина 4 статті 368 Кримінального кодексу України.

Держслужбовцям та підприємцям загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.